Fudbal

Kreće Telekom 1. CFL, Dragićević i Bubanja najavljuju okršaj pod Goricom

FSCGLogo
C
rnogorsko fudbalsko proljeće, koje počinje u utorak, moglo bi biti zanimljvije od svih dosadašnjih – i kada je u pitanju borba za titulu, i izlazak na evropsku scenu, ali i za opstanak. Telekom Prva crnogorska liga nastavlja se mečevima 18. kola, a derbi je duel Budućnosti i Čelika. U razgovoru za Portal Analitika treneri Radisav Dragićević i Slavoljub Bubanja najavili su okršaj pod Goricom.

Kreće Telekom 1. CFL, Dragićević i Bubanja najavljuju okršaj pod Goricom
Portal AnalitikaIzvor

Završena je pauza od tri zimska mjeseca. Prvi dio donio nam je trku za najviši plasman koja se vodi u četvoro. Jesenji prvak bila je Sutjeska koja je u finišu dozvolila aktuelnom prvaku, sastavu Budućnosti, da se primakne na bod zaostatka. Pitanje je da li su Nikšićani spremni tu prednost da održe s obzirom na to da je ekipa u teškoj finansijskoj situaciji, da je pod znakom pitanja duel sa Grbljem, a i lidera je napuštio najbolji strijelac iz jesenjeg dijela Šušnjar. Ipak, trener Dragan Radojičić uspio je da angažuje Ognjanovića, Drinčića te Stevovića iz Lovćena.

Najbliži pratilac Budućnost završne pripreme sprovela je u Antaliji, i ostala bez kapitena Dragana Boškovića. Međutim, vratio se Srđan Radonjić i sa nekoliko mladih fudbalera trener Radisav Dragićević nada se odbrani titule.

Rudar i Čelik nijesu se odrekli zvanja prvaka. U Pljevlja se vratio Nenad Stojanović, ali su otišli Nestorović, Ivanović i Kaluđerović. Sa druge strane, Čelik je možda i jači – Metalurge su pojačali Marjanović, Bakoč, Tiodorović, Ristić i Stojanović dok su otišli Ilić, Bojan Drinčić i Kasapi.

Sredina tabele čini se, biće rezervisana za Grbalj, Mladost, Mogren i Petrovac, dok će se Jedinstvo, Mornar, Zeta i posljednji Lovćen boriti za opstanak.

Mladost je u prijelaznom roku dovela nekoliko ozbiljnih pojačanja, Mornar je izmijenio skoro cijeli tim, a koliko će Zeta izdržati novi udar odlazaka sa Trešnjice pokazaće možda najbolje ova sezona. Fenjeraš Lovćen vratio je u svoje redove iskusnog Tatara, Darka Markovića i golmana Dragojevića pa se očekuje da će u nastavku imati mnogo više uspjeha.

Buducnost234
Proljećnji dio otvoriće derbi pod Goricom, sastaće se Čelik i Budućnost, a duel dva tima u jesenjem dijelu sezone u Nikšiću završen je bez golova. U razgovoru za Portal Analitika trener ’’plavih’’ Radisav Dragićević kazao je da su naporno radili u pripremnom periodu, i da je zadovoljan odrađenim.

’’Kompletan plan i program priprema smo sproveli kako treba. Osim te povrede Radunovića, sve je bilo kako treba. Izvanredne uslove smo imali u Antaliji. Sa te strane se ne možemo žaliti, ali u fudbalu, mjerilo je rezultat. Kako god mi odradili pripreme, sve to moramo da odradimo u prvenstvu dobrim rezultatima.’’

Budućnost biće jača za Srđana Radonjića, ali i znatno oslabljena odlaskom Dragana Boškovića, oko koga se bazirala igra Podgoričana.

’’ Sigurno da će odlazak Boškovića uticati na igru, ali moramo i taj problem da riješimo. Znali smo da po lijevoj strani imamo manjak igrača i kada su bili Bošković i Radunović. Sada nemamo ni jednog ni drugog. Prinuđeni smo da improvizujemo i rotiramo igrače. Vidjećemo koliko ćemo uspjeti da to prebrodimo. Sa druge strane, dobili smo kvalitet više u napadu u završnici. Vjerujem da će to funkcionisati kako treba.’’

Budućnost kasni bod za Sutjeskom, a ima pet više od Čelika koga će dočekati u utorak u derbiju kola.

’’Dobro poznajemo protivnika koji je i jesenas bio jedan od najkvalitetnijih ekipa. Rekao bih i najiskusnija, jer imaju igrače koji imaju jako puno utakmica u nogama. Pojačali su se žestoko, imaju ozbiljne ambicije. Očekuje nas težak i motivisan protivnik. Što ne znači, da i mi nećemo biti motivisani. S obzirom na vremenske neprilike, sigurno da će se cijela utakmica bazirati na borbenosti i požrtvovanju.’’

Budućnost se i ove sezone bori na dva fronta – jurišaće se na duplu krunu.

’’Kad je Budućnost u pitanju, podrazumijeva se da uvijek ide na sve trofeje. Ono što je problem u nastavku prvenstva, je što imamo jako mlad kadar. Mnogo je igrača koji su veoma mladi, koji nijesu dokazani na prvoligaškim terenima. Pod znakom pitanja je koliki ćemo imati fond igrača da ispratimo oba takmičenja kvalitetno.’’

Celik234
Sa druge strane, trener Čelika Slavoljub Bubanja, kazao je za Portal Analitika, da su imali malih problema tokom priprema zbog nevremena, ali da je zadovoljan radom ekipe.

’’Mi smo možda jedina ekipa u Crnoj Gori koja nije išla od ’’kuće’’. Imali smo problema zbog vremenskih neprilika. Sve u svemu zadovoljan sam kako smo odradili pripreme. Nijesmo odigrali puno pripremnih utakmica, zbog napornih putovanja, jer smo morali da idemo za Budvu da igramo kontrolne mečeve. Te utakmice su mi poslužile da vidim sa čime raspolažem u nastavku šampionata.’’

Kao što smo pomenuli, Nikšićani su se znatno pojačali u nastavku šampionata. Biće jači za nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Bratislava Ristića, čije će iskustvo itekako značiti Čeliku.

’’Pa, mnogo će nam značiti njegovo prisustvo. I ne samo nama, nego kompletnom crnogorskom fudbalu. Sigurno da naši mladi igrači mogu dosta toga da nauče od njega. Smatram da je to igrač koji nam je nedostajao proteklih šest mjeseci, ta kreativnost koju posjeduje. Sa njim smo dobili puno.’’

Pravi ispit na startu Čelik će imati pod Goricom u derbiju protiv Budućnosti. Bubanja hvali rivala, ali ističe da imaju kvalitet da dođu do dobrog rezultata.

’’Ja sam gledao njihov posljednji kontrolni meč. Oni su rekli da su odlaskom Boškovića izgubili puno, ja ne dijelim to mišljenje, iako mnogo cijenim Boškovića. Drago mi je što je napravio inostrani angažman, jer je on to zaslužio igrama u crnogorskom fudbalu. Međutim, dolaskom Radonjića, Budućnost je najjača u Crnoj Gori kada je u pitanju napad. I upravo nam od napadača prijeti najveća opasnost. Mislim da mi blagu prednost imamo u manevru sa Ristićem, Bulajićem i Zorićem i da bi mogli da im napravimo problem. Prva utakmica je uvijek teška, jer se dvije ekipe ne poznaju dobro. Uvijek sam volio da igram prve utakmice kao gost. Mi imamo veći imperativ nego Budućnost jer kasnimo pet bodova. Ući ćemo otvoreno u meč, ali nećemo srljati.’’

Bubanja ima manjih problema sa igračkim kadrom...

’’Dosta igrača se žalilo na povrede tetiva, zbog loših uslova. Dosta njih je izostalo sa priprema, kao što su Račić i Bulajić. Ovaj prvi neće početi, dok Dubljević neće igrati zbog kartona. Marjanović nije fit, Zorić je desetak dana prehlađen. Ali, mislim da imamo dovoljan broj kvalitetnih igrača koji mogu da nadomjeste izostanak pomenutih.

Kao i Budućnost, i Čelik će igrati na dva fronta. Nikšićani brae trofej Kupa, ali priželjkuju pehar namijenjen prvaku države.

’’Jurićemo oba trofeja. To je ono što sam podvukao igračima. Pokušaćemo da odbranimo trofej u Kupu, ali bi mnogo ljepše bilo da se osvojimo šampionat, to bi bila kruna svega.’’

Što se tiče ostalih duela, pod znakom pitanja je meč Sutjeske i Grblja, zbog štrajka igrača nikšićkog tima. Pod Golubinjom sastaće se Rudar i Petrovac, u Baru Mornar i Mladost, na Trešnjici Zeta će dočekati Lovćen, dok će u Bijelom Polju igrati Jedinstvo i Mogren.

Utorak:

14:00h Budućnost - Čelik

14:00h Sutjeska - Grbalj

14:00h Rudar - Petrovac

14:00h Mornar - Mladost

14:00h Zeta - Lovćen

14:00h Jedinstvo - Mogren

TABELA:

1. Sutjeska 11 2 4 – 35

2. Budućnost 10 4 3 – 34

3. Rudar 10 2 5 – 32

4. Čelik 8 5 4 – 29

5. Grbalj 6 7 4 – 25

6. Mladost 6 5 6 – 23

7. Mogren 6 5 6 – 22

8. Petrovac 5 6 6 - 21

9. Jedinstvo 4 6 7 – 18

10. Mornar 5 2 10 - 17

11. Zeta 3 6 8 - 15

12. Lovćen 2 2 13 – 8

Portal Analitika