Abiznis

Đukanović: Vladin predlog realna opcija za spas KAP-a

252vojinslajd
P
redlog da država preuzme Kombinat aluminijuma (KAP) u ovom trenutku je jedina realna varijanta da bi se spasila fabrika kojoj prijeti zatvaranje, ocijenio je bivši ministar ekonomije, Vojin Đukanović.

Đukanović: Vladin predlog realna opcija za spas KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

“Ono što je Vlada predložila je možda jedino u ovom trenutku realna varijanta da bi se spasio Kombinat, u protivnom će se zatvoriti”, kazao je Đukanović agenciji Mina-business. 

Vlada je od Skupštine u petak zatražila načelnu saglasnost da prihvati ponudu ruskog partnera u KAP-u da na izvršnu vlast prenese svoj udio od oko 29 odsto akcija u fabrici, što nije bilo prihvatljivo za opoziciju i Socijaldemokratsku partiju (SDP).

Đukanović, koji je i bivši član uprave KAP-a, smatra da je predlog SDP-a o uvođenju stečaja neprihvatljiv, jer bi svi dugovi i troškovi pali na teret države, odnosno ako se ugasi Kombinat na teret stečajne mase fabrike.

“Ipak, treba biti realan, KAP je jedan veliki problem za državu u ovom trenutku zbog niske cijene aluminijuma, visokih troškova proizvodnje i prije svega zbog toga što nema svoj izvor električne energije”, objasnio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, da bi neko stvorio stabilan izvor električne energije mora da ulaže ogromna sredstva u finansiranje, bilo u termoblok, bilo u hidroelektranu u Crnoj Gori.

“Očito da sve računice stranih partnera ukazuju na to da im se to ne isplati, tako da je sudbina Kombinata veoma neizvjesna i pored najbolje želje svih da fabrika ostane”, poručio je Đukanović.

On smatra da treba biti realan, jer se ne može proizvoditi i ispostavljati račun državi za dnevne gubitke koji nastaju u poslovanju.

“Može tu doći hiljadu svjetskih menadžera, ali realnost je takva da su troškovi proizvodnje trenutno mnogo veći nego prodajna cijena aluminijuma i to je jedini razlog što KAP ne može da posluje onako kako bi trebalo”, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada je to analizirala i njihov stav treba prihvatiti.

“Sve ono što se čulo na Odboru, to je u politikanske svrhe ljudi koji hoće političke poene. Oni ne razmišljaju o posljedicama takvih poteza i takvih predloga”, rekao je Đukanović.

Na pitanje koliko bi takva odluka Vlade pogodila građane, Đukanović je odgovorio da KAP nije tuđi, već državni.

“To je naš Kombinat, on je poslovao onako kako je poslovao, ali očito da su se trendovi aluminijumske industrije u svijetu promijenili”, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika