Društvo

Savjet AZLP utvrdio da je Ivanović ipak povrijedila zakonske odredbe

savjetAZLP25
S
avjet Agencije za zaštitu ličnih podataka utvrdio je danas da je specijalni državni tužilac, Đurđina Ivanović, povrijedila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je saopštila informacije o zdravstvenom stanju bivšeg direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB), Milke Ljumović, prenosi Mina biznis.

Savjet AZLP utvrdio da je Ivanović ipak povrijedila zakonske odredbe
Portal AnalitikaIzvor

Član Savjeta Agencije, Radenko Lacmanović, najavio je da će zbog toga biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Ivanović.

- Sankcije koje stoje na raspolaganju sudu za prekršaje iznose od 500 eura do 20 hiljada EUR - rekao je Lacmanović agenciji Mina biznis.

On je objasnio da su zdravstveni podaci Ljumović, koje je saopštila Ivanović, znatno obimniji i detaljniji od onih koji su mejlom dostavljeni Vrhovnom državnom tužilaštvu. Savjet je, prema tome, konstatovao da Ivanović nije imala ni zakonski osnov, a ni saglasnost Ljumović da saopšti podatke o njenom zdravstvenom stanju.

Savjet smatra i da se Ivanović, na taj način, ogriješila o odredbe Zakona o zaštiti podataka ličnosti, koje predviđaju da se zdravstveni podaci, koji spadaju u posebnu kategoriju ličnih, mogu obrađivati i objavljivati uz isključivu saglasnost onih na koje se odnose.

- Evidentno je da se ne može tumačiti da je Ljumović dala saglasnost za objavu tog obima i detalja o svom zdravstvenom stanju tako što je mejlom dostavila Vrhovnom državnom tužilaštvu podatke da se zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nalazi u Italiji - kazao je Lacmanović.

Kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka saslušali su sredinom januara Ivanović, zbog sumnje da je, saopštavajući informacije o zdravstvenom stanju Ljumović, prekršila Zakon. Ivanović je navela detalje pregleda koji je Ljumović krajem decembra obavila na poliklinici u Rimu.

Ljumović se našla u centru pažnje javnosti kada je 21. decembra uhapšeno pet sadašnjih i bivših funkcionera CKB-a, zbog sumnje da su za 5,5 miliona eura oštetili budžet banke. Osumnjičena je bila i Ljumović, koja se u to vrijeme nalazila u Italiji na liječenju. Ona je nakon povratka u Crnu Goru saslušana, a zatim i puštena da se, kao i njene kolege, brani sa slobode.

 

Portal Analitika