TV / Film

Iran: Pobjeda „Arga“ je politički motivisana

argo25
D
odjela "Oskara", najveće nagrade američke filmske industrije, filmu "Argo", priči o bjekstvu službenika Ambasade SAD iz Teherana, politički je motivisana, ocijenili su danas iranski državni mediji, prenose agencije.

Iran: Pobjeda „Arga“ je politički motivisana
Portal AnalitikaIzvor

Novinske agencije Mer i Fars navode da se politička dimenzija nagrade pokazala time što se supruga američkog predsjednika Mišel Obama iz Bijele kuće uključila u svečanost dodjele.

Agencije su postavile pitanje zašto se tako nešto nije dogodilo na prethodnim svečanostima dodjele "Oskara", već "samo kada je nagrađen anti-iranski film".

Novinska agencija ISNA je ironično konstantovala da nagrada za "Argo" i učešće Mišel Obame "pokazuju da su kriterijumi za „Oskara“ potpuno apolitični".

Iran je prethodno ocijenio da su brojne nagrade koje je "Argo" dobio politički motivisane.

"Film ni tehnički, ni umjetnički ne zaslužuje sve te nagrade, a razlozi su više vezani za anti-iranske aspekte", izjavio je ministar kulture Irana Muhamed Huseini.

On je rekao da "Argo" predstavlja "napor da se iskrivi istorija i nametne ugao gledanja SAD", javlja DPA.

Iran planira da odgovori svojim filmom "Zajednička komanda" o događajima iz 1979. i 1980. godine i tajnoj operaciji koja je dovela do bjekstva šestoro službenika američke ambasade.

 

Portal Analitika