Abiznis

Radnici Mesera počeli štrajk glađu

meser
R
adnici Mesera počeli su danas štrajk glađu zahtijevajući od Vlade da im obezbijedi isti socijalni program kao zaposlenima u Željezari i njenim nekadašnjim privatizovanim pogonima Radventu, Tehnostilu i Livnici.

Radnici Mesera počeli štrajk glađu
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od radnika Miloš Glušica kazao je da im je štrajk glađu jedino preostao nakon brojnih uzaludnih obraćanja nadležnima u Vladi i Željezari.

»Za situaciju u kojoj smo, isključivi krivac je Vlada, a ne njemačka firma Messer u koju smo morali preći jer je zakupila Željezarin nekadašnji Centar tehničkih gasova na 30 godina«, kazao je Glušica.

Prema njegovim riječima, ulaskom Tosčelika u Željezaru ugovor o zakupu tog pogona je raskinut, a radnici su ostali na ulici.

»U Messeru smo u radnom odnosu do 1. marta, a prema ranijem obećanju vlasnika trebalo bi da nam bude isplaćeno po 13 hiljada eura nakon čega bi bili proglašeni tehnološkim viškom«, rekao je Glušica.

On tvrdi da in je u jednom od ranijih razgovora ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao da imaju ista prava kao i bivši radnici Željezare i njenih nekadašnjih pogona.

Štrajkači su kazali da umjesto da to bude ispoštovano, nije im omogućen ni beneficirani staž kako je to predviđeno za radna mjesta u Željezari, iako su na proveli i do 30 godina, a to pravo su ostvarili zaposleni koji su ih naslijedili. (Mina business)

 

Portal Analitika