Abiznis

Euro je za sada spašen, ali trajno rješenje je fiskalna unija

eurozona
E
uro je za sada spašen, a fiskalna unija bi mogla trajno stabilizovati zajedničku valutu. Ali kako bi ta unija trebala izgledati? Jedna revizorska kuća i jedan istraživački institut imaju konkretan prijedlog.

Euro je za sada spašen, ali trajno rješenje je fiskalna unija
Portal AnalitikaIzvor

Za trajnu stabilnost eura, neophodno je smanjenje neravnoteže između država članica. Ako je zemljama s juga Europe neophodna finansijska pomoć, sjeverne zemlje spremne su pomoći samo ako se dužničke države odreknu osnovnog suvereniteta.

Tu blokadu sada žele razbiti istraživači revizorske kuće PricewaterhoueceCoopers (PwC) i hamburškog Instituta za svjetsku privredu. Oni predlažu uvođenje evropskog poreza na dohodak. On bi obuhvaćao 10 posto nacionalnog poreza na dohodak. Zavisno od broja stanovnika, zemljama se vraća određena suma.

Norbert Vinkeljohann iz njemačkog PwC-a, kaže: "Time bismo prvo dobili uplatu koja zavisi o dohotku, a potom isplatu koja je od njega nezavisna."

Ali zašto baš porez na dohodak građana? Razlog objašnjava Tomas Straubhaar iz Inistituta za svjetsku ekonomiju: "U porezu na dohodak se najbolje ogleda ekonomski učinak zemlje. "

Ovaj porez ne predstavlja miješanje u nacionalnu poresku politiku, niti približavanje fiskalne i socijalne politike, naglašava Vinkeljohann. (Biznis.ba)

 

Portal Analitika