Društvo

Kolo pjesama radosnica

okdjeca
P
olje književnosti namijenjeno djeci nedavno je obogaćeno zbirkom pjesama „Kraljevstvo sreće” Miodraga Darmanovića, autora za kojeg pisac Perivoje Popović kaže da suštinski razumije onu čuvenu krilaticu „djeca imaju pravo”.

Kolo pjesama radosnica
Portal AnalitikaIzvor

Dječje pravo na istinsku sreću za Darmanovića je elementarna zakonitost data božanski nadahnutim bićima, elementarno čista emocija potekla direktno iz srca, iz pjesničkog isušastvenog centra duše i čovječnosti, navodi on. Upravo otuda su potekle i sve dosad objavljene Darmanovićeve zbirke, „I oni su bili mali”, „To se ne da skriti”, „Ići ću negdje daleko” i „Sanjam djetinjstvo”.

- Duboko, vjerovatno do sada najdublje, na emotivnom, ali i poetičnom fonu, ponikao je i najnoviji pjesnički rukopis Miodraga Darmanovića, koji je zaista pravo malo kraljevstvo stihova posvećenih najmlađima, pisanih u ime njihovog prava na punu, istinsku, trajnu i nepomućenu sreću. Da bi smo se mi što se imenujemo kao odrasli, kao mudri i kao zreli, još jednom, po ko zna koji put, iznova podsjetili koliko smo stvarno zli, koliko nevjerno kazujemo o dobru i ljubavi, nužno je da pročitamo pjesme koje je Miodrag Darmanović okupio u dječjem pjesničkom kolu pod naslovom „Kraljevstvo sreće” - preporučio je recenzent ove zbirke Perivoje Popović.

A, to kolo stihova je istinski veselo kad se veseli, razigrano kad igra, no, zna da bude i odraz tuge onda kad malena duša pati. Upravo ovo svojstvo dokazuje da je Miodrag Darmanović u stanju da poima djetinjstvo kao doba bez ikakvog prizvuka tame i zla, primjećuje Popović. Svjestan da male trenutke tuge, patnje i nedoumice, koji su doduše rijetki i kratko traju u ovoj zbirci, nameću odrasli, Darmanović piše svoje pjesme radosnice i tako gradi s ljubavlju i zanosom lijepo pjesničko zdanje „čarobno zdanje u kojem kraljuje kraljevstvo sreće”. U njemu ljutnje, nema sitnih dječjih pakosti, sve je dobro i dobronamjerno.

„Možda takvog kraljevstva nema nigdje, ali eto sreće, ima ga u pjesmama Miodraga Darmanovića, ima ga u beskraju i punoći i knjizi „Kraljevstvo sreće” i zato je poeziji nužna podrška, ne samo radi pjesnika... već radi dječje radosti”, kazao je on.

Miodrag Darmanović pojavljuje se na festivalima dječje pjesme „Naša radost” i „Male skale”, gdje je 2008. dobio nagradu za tekst pobjedničke numere „Marina”. Njegovi stihovi su zastupljeni u antologijama „105 pisaca iz savremene crnogorske književnosti za djecu i mlade”, „Krećemo u svijet” i „Plava ptica”. Član je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade.

 

Portal Analitika