Abiznis

Vojinović: Izmjenama kolektivnog ugovora EPCG predviđene brojne novine

242voj
Novi kolektivni ugovor Elektroprivrede (EPCG), čije se usvajanje očekuje ovih dana, trebalo bi da obezbijedi veću nezavisnost sindikata, smanji zloupotrebe prilikom korišćenja bolovanja, ali i omogući sistematizaciju radnih mjesta za šesti nivo stručne kvalifikacije, takozvani bačelor.

Vojinović: Izmjenama kolektivnog ugovora EPCG predviđene brojne novine
Portal AnalitikaIzvor

Vršilac dužnosti direktora Glavne direkcije za ljudske resurse EPCG, Ranko Vojinović, saopštio je da je rad na izmjenama kolektivnog ugovora ušao u završnu fazu i da bi uskoro trebalo da bude potpisan.

“Izmjenama kolektivnog ugovora nastojali smo da sačuvamo postojeći obim prava zaposlenih, ali i da ga prilagodimo novoj strukturi, organizaciji i uslovima poslovanja kompanije. Vjerujem da smo predloženim izmjenama dobili kvalitetan kolektivni ugovor”, rekao je Vojinović listu Elektroprivreda.

On je naveo da će novim rješenjima sve finansijske obaveze poslodavca prema sindikatu biti izražene kroz jedinstveni doprinos, dok će sindikalna organizacija, preko unutrašnjih akata, upravljati tim sredstvima.

“To je veliki korak u pravcu nezavisnosti sindikata i ne miješanja poslodavca u sindikalne aktivnosti”, rekao je Vojinović i dodao da je kolektivnim ugovorom je, u cilju usaglašavanja sa Zakonom o radu, broj dana godišnjeg odmora zaposlenih povećan za dva.

On je kazao da je novim kolektivnim ugovorom, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, predviđeno i značajnije smanjenje naknada zarada tokom bolovanja za određene kategorije zaposlenih.

“Takva odredba bi trebalo da doprinese smanjenju zloupotreba korišćenja instituta bolovanja”, poručio je Vojinović.

Svoje mjesto u novom kolektivnom ugovoru su, prema njegovim riječima, dobili i takozvani bačelori, čime je otvorena mogućnost sistematizacije radnih mjesta za taj profil obrazovanja, što do sada nije bio slučaj.

Vojinović je saopštio da je prvi princip u novom kolektivnom ugovoru njegovo usaglašavanje sa Zakonom o radu, s obzirom na to da je postojeći ugovoren početkom 2005. godine.

“Kako je u međuvremenu izmijenjen veliki broj propisa iz oblasti rada i radnih odnosa, važeći Kolektivni ugovor nije bio u saglasju sa njima, što je otežavalo ili potpuno onemugućavalo njegovu primjenu”, objasnio je Vojinović.

Novim kolektivnim ugovorom se, kako je dodao, to pitanje u potpunosti rješava kroz usaglašavanje sa zakonima o radu, o reprezentativnosti sindikata, o zdravstvenom osiguranju, o nacionalnom okviru kvalifikacija i o porezu na dohodak građana. Novi kolektivni ugovor će biti usaglašen i sa Granskim, ali i nizom drugih propisa.

Vojinović je podsjetio i da je zaključivanje novog kolektivnog ugovora preduslov za usvajanje inoviranog Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta.

“Pravilnici o organizaciji i sistematizaciji dio su ukupnog napora u cilju unaprijeđenja organizacije i povećanja efikasnosti i produktivnosti procesa rada u kompaniji. Oni treba da doprinesu modernizaciji i unaprijeđenju poslovanja kompanije, a predstavljaju i osnovu za razvoj drugih pravilnika i procedura koje će omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga klijentima”, saopštio je Vojinović.

On je naveo i da je kreiranjem novog Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih predviđeno niz novina u toj oblasti, dok je osnovni princip izmjene tog dokumenta bilo uspostavljanje ravnopravnosti radnika i sprječavanje eventualnih zloupotreba.

“Najveća novina je da će pravo na rješavanje stambene potrebe imati svi zaposleni koji to pitanje nijesu rješavali iz radnog odnosa, kao i da će određenu prednost prilikom raspodjele imati upravo oni koji to pravo nijesu ranije ostvarivali”, objasnio je Vojinović.

On je dodao da je među novinama u Pravilniku i smanjenje cijene koštanja kvadratnog metra stambenog prostora, što bi trebalo da omogući da što veći broj zaposlenih ostvari pravo na stambeni kredit.

“Značajna izmjena je i ukidanje adaptacije i udruživanja sredstava, kao načina rješavanja stambene potrebe, kako bi što više novca ostalo za dodjelu stambenih kredita. Pozitivna izmjena je i to što je stvorena mogućnost da i neraspoređeni stanovi u svojini kompanije uđu u raspodjelu”, rekao je Vojinović.

On je kazao da na taj način jedan broj zaposlenih može riješiti stambeno pitanje dodjelom stana po posebnom oglasu uz uslove otplate koji su jednaki uslovima stambenog kredita.

“Izmjenjen je način na koji stambenu potrebu rješavaju zaposleni koji obavljaju poslove od posebnog značaja i njihovo učešće u sredstvima za raspodjelu je značajno smanjeno. Konačno, uveden je i jedan broj izmjena u proceduri u cilju povećanja transparentnosti i pojednostavljenja procesa raspodjele”, saopštio je Vojinović.

On je podsjetio da je u posljednjem kvartal prošle godine potpisan Sporazuma sa sindikalnom organizacijom zaposlenih, čime su stvoreni uslovi da 139 zaposlenih, koji su se prijavili za dobrovoljni prestanak radnog odnosa, dobije povoljnu otpremninu.

“Sa druge strane, više od 100 mladih je zasnovalo stalni radni odnos. Oba aspekta Sporazuma su dio ukupnih nastojanja u cilju podmlađivanja kompanije, odnosno poboljšanja starosne strukture i efikasnosti rada”, naveo je Vojinović.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika