Abiznis

RAE naložila monitoring energetskih kompanija

242rae
Regulatorna agencija za energetiku (RAE) naložila je vanredni monitoring Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), u cilju eventualnog nalaganja mjera koje treba da preduzmu kako bi se očuvala sigurnost snabdijevanja potrošača.

RAE naložila monitoring energetskih kompanija
Portal AnalitikaIzvor

RAE je u ovoj godini nastavila sa intenzivnim praćenjem ostvarivanja funkcije operatora prenosa i tržišta, kontaktirala ih i uočila da dolazi do poremećaja u radu tržišta.

„Posebno Operator prenosa ulazi u situaciju koja može bitno da naruši njegovu finansijsku poziciju, sa posljedicom narušavanja sigurnosti funkcionisanja prenosnog sistema”, navodi se u saopštenju RAE dostavljenom agenciji Mina-business.

Zbog toga je, kako su naveli, 15. februara, održan sastanak predstavnika RAE i operatora prenosa i tržišta.

„Cijeneći ozbiljnost konstatacija koje sadrži bilješka sa tog sastanka, Odbor direktora RAE je nakon toga naložio vanredni monitoring energetskih subjekata CGES i COTEE, koji je održan u petak i EPCG koji će se održati sjutra, prije svega radi utvrđivanja činjeničnog stanja i po potrebi pripreme i nalaganja mjera koje energetski subjekti treba da preduzmu radi očuvanja nesmetanog funkcionisanja prenosnog sistema“, kazali su iz RAE.

U okviru tog monitoringa, kako su dodali, uzeće se u obzir i informacije koje su te tri kompanije u petak dostavile RAE.

Iz RAE su naveli da su sa dodatnom pažnjom pratili snabdijevanje Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare imajući u vidu njihov značajan udio u potrošnji električne energije i korišćenju prenosnog kapaciteta u Crnoj Gori.

„U vezi sa tim regulator je u drugoj polovini prošle godine uočio da je došlo do smanjenja prihoda po osnovu korišćenja prenosne mreže od te dvije kompanije, ali da se finansijska pozicija CGES-a na godišnjem nivou nije narušila, jer su ostvareni značajniji ostali poslovni prihodi po osnovu korišćenja prenosnih kapaciteta za međunarodnu razmjenu od stranih subjekata”, objasnili su iz RAE.

Zakonom o energetici je propisano da se od 1. januara ove godine potrošači direktno priključeni na prenosnu mrežu električnom energijom snabdijevaju na tržištu, koristeći usluge Operatora prenosa ravnopravno i po istoj cijeni prenosa kao i potrošači po regulisanim tarifama.

RAE u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima i odgovornostima prati dešavanja na tržištu električne energije u Crnoj Gori, posebno rad regulisanih i drugih licenciranih elektroenergetskih subjekata.

Portal Analitika