Region

Vučić: Ko namjerava da razori srpsku poljoprivredu i seljaka?

knezevicvijest
P
rvi potpredsjednik vlade Srbije  i lider SNS Aleksandar Vučić je, u intervjuu današnjoj "Politici", povodom slučaja aflatoksina u mlijeku rekao da je najvažnije da zdravlje ljudi bude zaštićeno, ali i da će nadležni organi ispitati „ko je i sa kakvim namjerama učestvovao u razaranju srpske poljoprivrede, srpskog seljaka i stočarske proizvodnje“ i da će krivci odgovarati.

Vučić: Ko namjerava da razori srpsku poljoprivredu i seljaka?
Portal AnalitikaIzvor

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je danas da je mlijeko u Srbiji potpuno ispravno za upotrebu i da u nastavku vanredne kontrole farmi i proizvođača stočne hrane nije bilo uzoraka koji sadrže više aflatoksina od propisanih standarda.

„Ono što je najvažnije u ovom trenutku i što je jedina činjenica, jeste da je mlijeko ispravno i bezbjedno za korišćenje - rekao je Knežević gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ministar je rekao da su odmah poslije izbijanja ove afere preduzete sve mjere da bi se spriječila eventualna mogućnost da se neka kontaminirana hrana nađe u stočnoj hrani.

„Naše vanredne kontrole obilaze velike farme i proizvođače stočne hrane i sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da do sada nismo naišli na uzorke koji imaju više aflatoksina od propisanih standarda“,  rekao je Knežević.

Knežević je takođe kazao da će Ministarstvo poljoprivrede distribuirati proizvođačima mlijeka fiksatore čiji je cilj da doprinesu da se iz organizma stočnih grla što prije izbace određeni toksini, ako postoje. Ministar poljoprivrede je ponovio da se iz Holandije očekuju rezultati superanalize mlijeka.

Prema njegovim riječima, svi su pretrpjeli štetu poslije objavljivanja vijesti o povišenom nivou kancerogenog aflatoksina - od proizvođača mlijeka, preko prerađivača, „a najviše korisnici, odnosno obični građani koji su bili uznemireni ovim vijestima“.

Predsjednik republičkog parlamenta Nebojša Stefanović izjavio je da tvrdnje o mlijeku koje sadrži nedozvoljene količine aflatoksina „otvaraju prostor za sumnju da se iza toga krije namjera lobija da uvezu GMO kao novu stočnu hranu u Srbiji“.

(blic.rs)

 

Portal Analitika