Abiznis

Gvozdenović: Očuvanje životne sredine uz regionalnu saradnju

branook
M
inistar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Branimir Gvozdenović, susreo se danas sa svojim srpskim kolegama g-đom Zoranom Mihajlović, ministrom energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Milanom Bačevićem, ministrom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Tokom sastanaka razmijenjeni su utisci o dosadašnoj saradnji resornih ministarstava, a sagovornici su i ukazali na postojeće probleme kao i moguće modalitete za prevazilaženje istih, kao i za unapređenje saradnje od obostranog značaja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja.

Gvozdenović: Očuvanje životne sredine uz regionalnu saradnju
Portal AnalitikaIzvor

„Očuvanje životne sredine, u skladu sa prinicipima održivog razvoja a kroz unaprjeđenje regionalne saradnje, jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore, posebno imajući u vidu zajedničke interese zemalja u ovoj oblasti“, istakao je Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma tokom sastanka sa Zoranom Mihajlović, ministrom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Podsjećajući da Crna Gora i Republika Srbija imaju dobru saradnju u oblasti zaštite životne sredine i da su obije naklonjene prinicipima održivog razvoja a u svijetlu regionalne i globalne saradnje, sagovornici su se složili da postoji niz oblasti od zajedničkog interesa, a u kojima su kontinuirane zajedničke aktivnosti neophodne i predstavljaju kamen temeljac budućeg razvoja. Razvojem energetskih objekata otvara se veliki prostor za saradnju Crne Gore i Srbije po više osnova, na prvom mjestu izrada projektno tehničke dokumentacije, stvaranje uslova za razvoj i unapređenje elektroprenosnog sistema i ujednačavanje elektroenergetskog deficita.

Sagovornici su istakli da je razmjena prekograničnih informacija Studije o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje hidroenergetskih objekata Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na rijeci Lim, shodno procedurama definisanim Espoo konvencijom, zadovoljavajuća, ali da postoji prostora za dalje unapređenje iste, te da bi najbolji model za intenziviranje saradnje između resornih ministarstava bio stalna komunikacija na operativnom nivou.

Ministar Zorana Mihajlović upoznala je ministra Gvozdenovića sa usvojenom zakonskom regulativom u oblasti obnovljivih izvora energije i rešenjima koja su ponuđena investitorima. Dogovoreno je i da resorno ministarstvo pruži svu potrebnu logistiku i pomoć ministartvu održivog razvoja i turizma Crne Gore u privlačenju sredstava iz donacija i raspoloživih kredita za projekte iz oblasti životne sredine.

Dogovoreno je da se u najkraćem mogućem roku pripremi memorandum o principima saradnje dva resorna ministarstva i odmah pristupi njegovom potpisivanju u cilju realizacije dogovorenog.

Tokom sastanka sa ministrom Bačevićem, ukazano je na neophodnost kontinuirane saradnje u oblasti prostornog planiranja i stambenog razvoja, budući da se obije zemlje suočavaju sa istim izazovima u ovoj oblasti. Ministar Bačević je istakao da postoji veliki prostor za nadogradnju postojećeg odnosa, kroz povećanje stepena investicija, intenzivniju saradnju u sektoru željeznica, ekonomije i turizma. Poseban potencijal za saradnju dvije države postoji u oblasti prostornog planiranja, zajedničkim angažovanjem na izradi susretnih prostornih planova, razmjenom iskustava u skladu sa primjerima dobre prakse.

Ministri su načelno dogovorili formiranje tima koji bi bio zadužen za pripremu zajedničkih projekata u oblastima zaštite životne sredine, prostornog planiranja, energetike, stambenog razvoja, a koje bi aplicirali kroz programe prekogranične saradnje sa EU, i putem predviđenih modela sa relevatnim međunarodnim organizacijama, u prvom redu Ujedinjenim nacijama.

Naglašena je suštinska važnost nastavka dosadašnje saradnje, budući da obije države dijele slična iskustva u ovim oblastima, koja će predstavljati olakšicu u predstojećim izazovima na ovom polju, posebno u kontekstu pregovora sa EU (poglavlje 27), koje je Crna Gora započela, a koji predstoje i Republici Srbiji. U tom cilju, ministri su saglasni sa idejom formiranja ekspertskog tima koji bi bio zadužen za koordiniranje zajedničkih projekata i izvještavanje nadležnih institucija o istima. „Samo kontinuiranim i zajedničkim naporima i simbiozom energija svih uključenih aktera – vladinog i nevladinog sektora, međunarodnog faktora i medija, možemo postići zacrtane ciljeve“, istakao je Gvozdenović.

Ministri su se dogovorili da će zajedničkim nastupom na predstojećim događajima, u prvom redu na konferenciji „Zelena ekonomija“ koja se održava početkom marta u Srbiji, nastaviti da promovišu regionalnu saradnju kao prioritet i osnov za uspjeh a globalnom nivou, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Portal Analitika