Region

Protesti kooperanata Vindije i Dukata: Hoće da unište domaću proizvodnju

traktoriok
Z
bog obustave otkupa mlijeka seljaci u Brodsko-posavskoj županiji danas štrajkuju.

Protesti kooperanata Vindije i Dukata: Hoće da unište domaću proizvodnju
Portal AnalitikaIzvor

Odluka Dukata razljutila je i Ministarstvo poljoprivrede jer ih, kažu, nisu obavijestili. Iz Dukata poručuju: znali su da kreće obustava.

Proizvođači su razočarani i ljuti. Nakon što je Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 istočnoslavonskih farmi, a na nekim farmama isto učinio i Meggle, 40-ak traktora izaći će na ulice u Brodsko-posavskoj županiji. Tačno u 11 sati parkiraće traktore uz cestu u Velikoj Kopanici, protest će trajati dva sata, a ukoliko se ne stane na kraj uništavanju domaće proizvodnje, poručuje Dragutin Dukić - slijede masovni protesti.

"Pojedincima se ne smije dozvoliti da rade što hoće, ovo je jednostavno uništavanje hrvatske proizvodnje. Tome treba stati na kraj", rekao je Dukić. 

Seljaci su složni - nećemo dopustiti da nas unište, poručuje i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje. "Neko će morati platiti proizvođačima za ovo mlijeko. Naša proizvodnja se uništava. Očito da ni Lactalisu niti Meggleu u Osijeku nije stalo do domaćih proizvođača mlijeka. Pokazaćemo im i svoju stranu - neće uspjeti uništiti hrvatsku proizvodnju i porodice zaposlene na hrvatskim farmama", rekao je Laslo.

I dok Dukić najavljuje kako će već od ponedjeljka krenuti sastanci seljaka po cijeloj Hrvatskoj i koordinacija seljačkih udruženja, Laslo napominje kako će u ponedjeljak tražiti prijam kod ministra Tihomira Jakovine. "U većini slučajeva mlijeko uopšte nije ispitano na aflatoksine i ovaj se problem mora hitno riješiti", upozorava Laslo koji smatra da su i Lactalis i Meggle obustavili otkup mlijeka bez dokaza.


Podsjetimo, odluka mljekarskih industrija o privremenoj obustavi otkupa mlijeka iznenadila je i samog ministra Tihomira Jakovinu. Tim više što ga o tome, kažu, nisu obavijestili. Stoga je apelirao na njih i njihovu odgovornost prema kooperantima..

Iz Dukata, pak, stižu druge informacije. Kažu kako su još u srijedu Ministarstvo pisanim putem obavijestili da će vrlo vjerojatno krenuti s obustavom.

(index.hr)

Portal Analitika