Abiznis

Crnogorska preduzeća lani uvezla čak 33, 32 miliona litara vode!

23flasiranaslajd
V
lasnici domaćih fabrika voda takođe ističu kao jedan od glavnih problema odnos ugostiteljskog i maloprodajnog sektora koji domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman. Veliki problem predstavlja i nemogućnost adekvatne promocije, jer su proizvođači vode zbog materijalne ograničenosti (izazvane nedovoljnim korišćenjem instalisanih kapacitieta, načinom plaćanja i barijerama u poslovanju), suočeni sa problemom likvidnosti i ne mogu izdvojiti značajna sredstva za marketinški nastup.

   Crnogorska preduzeća lani uvezla čak 33, 32 miliona litara vode!
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori se prošle godine proizvelo 17, 4 miliona eura litara flaširanih prirodnih i mineralnih voda dok je istovremeno uvoz iznosio čak 33, 32 miliona litara vode od čega je 95 odsto uvoz iz Srbije, pokazuju juče objavljeni podaci Privredne komore dostavljeni Portalu Analitika.

U Crnoj Gori se flaširanjem prirodnih i mineralnih voda bavi šest fabrika ukupnog kapaciteta oko 350 miliona litara godišnje, čime se u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta i ostvariti značajan izvoz. Pored šest fabrika koje se trenutno bave flaširanjem voda, kompanija „Bjelasica-Rada“ je jedina kompanija koja se bavi flaširanjem gazirane Vode, konstatovano je juče na Grupaciji za vode PKCG. Tokom 2012. godine proizvedeno je 17,4 miliona litara flaširanih prirodnih i mineralnih voda, što je za 6,45 odsto više nego u 2011. godini, dok je proizvodnja gaziranih voda iznosila 4,7 miliona litara i bila je veća u odnosu na 2011. godinu za 5,26 odsto. Ukupna proizvodnja flaširanih vodac(„obične” i gazirane) u 2012. godini iznosila je 22,1 miliona litara i u odnosu na 2011. godinu veća je za 6,2 odsto.

Značajne rezerve za povećanje plasmana: Na domaćem tržištu plasira se oko 90 odsto flaširanih voda, dok se ostatak izvozi na sljedeća tržišta: Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Albanije, Kosova, Italije. U 2012. godini uvezeno je 33,32 miliona litara vode, od čega je preko 95 odsto uvoz iz Srbije.

Imajući u vidu raspoložive instalisane kapacitete za proizvodnju flaširane vode uočava se da u ovom sektoru postoje značajne rezerve, kako za povećanje plasmana voda na domaćem tržištu, tako i za izvoz, jer i u pogledu cijena, kvaliteta i dizajna flaširane vode pripadaju grupi konkurentnih proizvoda, smatraju u PKCG.

Pored postojećih šest fabrika, pet fabrika su u proceduri dobijanja vodnih akata neophodnih za rad u skladu sa zaključenim koncesionim ugovorima po BOT aranžmanu, a u toku 2011. i 2012. godine u skladu sa novim Zakonom o finansiranju upravljanja vodama Uprava za vode je potpisala još četiri ugovora za flaširanje vode i ovih devet koncesionara su u proceduri za dobijanje akata neophodnih za rad.

U PKCG je konstatovano je da je flaširana voda izuzetan komercijalni proizvod, koji zahtijeva marketinški nastup i da radi bolje prodaje, mora biti dio širokog asortimana bazalkoholnih pića koje proizvođači nude tržištu. Takođe je konstatovano da raspoloživi kapaciteti za proizvodnju vode nijesu dovoljno iskorišćeni uglavnom usljed nemogućnosti realizacije većih količina voda na domaćem, a posebno na inostranom tržištu, zbog veoma velike konkurencije u ovom sektoru. Skroman marketinški nastup, problem nelikvidnosti, nepostojanje odgovarajuće robne marke u izvozu, kao i značajan uvoz voda ograničavaju plasman vode kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Proizvođači ističu i problem uvoza kroz vezanu prodaju voda sa drugim proizvodima od strane konkurencije. Vlasnici domaćih fabrika voda takođe ističu kao jedan od glavnih problema odnos ugostiteljskog i maloprodajnog sektora koji domaćim vodama ne daju odgovarajući tretman.

Veliki problem predstavlja i nemogućnost adekvatne promocije, jer su proizvođači vode zbog materijalne ograničenosti (izazvane nedovoljnim korišćenjem instalisanih kapacitieta, načinom plaćanja i barijerama u poslovanju), suočeni sa problemom likvidnosti i ne mogu izdvojiti značajna sredstva za marketinški nastup. Ovom prilikom je ukazano i na potrebu poslovnog povezivanja proizvođača voda, intenziviranja marketinškog nastupa i postepenog stvaranja crnogorskog brenda, kao i intenziviranje učešća na sajmovima u cilju unapređenja tržišnog nastupa.

U prilog ovom predlogu ide i činjenica da crnogorske fabrike zadovoljavaju standarde  kvaliteta i raspolažu sa savremenom opremom.Takođe, kada su u pitanju cijena, ambalaža i etiketiranje proizvoda, mogu biti konkurentni i spremni da plasiraju svoje proizvode na tržište.

 

Portal Analitika