Svijet

Umrla novinarka Desa Trevisan

desa22
N
ovinarka i dopisnica londonskog lista Tajms iz Istočne Evrope i Beograda Desa Trevisan umrla je u 88. godini u Igalu. Bila je jedan od posljednjih, velikih novinara koji su - angažovanim pisanjem ali i ličnom harizmom - obilježili godine u Evropi nakon Hladnog rata.

Umrla novinarka Desa Trevisan
Portal AnalitikaIzvor

Desa Trevisan bila je doajen jugoslovenske štampe, jedna od najzanimljivijih i najuticajnijih javnih ličnosti druge polovine prošlog vijeka. Kao novinarka nepokolebljivog stava bila je svojevremeno oštra kritičarka politike Slobodana Miloševića. Upravo je režim Slobodana Miloševića povukao novinarsku akreditaciju zbog čega se 1993. godine sklonila u London, trajno predavši palicu Tajmsa Timu Džudi, tamošnjem višegodišnjem kolegi.

Godine 2003. Desa Trevizan je došla u Crnu Goru, u Igalo, na liječenje i rehabilitaciju nakon saobraćajne nesreće u Engleskoj. Ostala je da živi u Crnoj Gori i nakon što joj je dijagnostifikovana neizlječiva bolest. Umrla je u Igalu prije tri dana.

Na sajtu Tajmsa navodi se da je Trevisan više od 40 godina bila dopisnica iz Istočne Evrope s bazom u Beogradu od 1953. do 1960. godine, a potom u Beču, dok se nije vratila u Beograd 1971. godine. Pokrivala je sve velike događaje tokom Hladnog rata, od nemira u Mađarskoj 1956. preko sovjetske invazije u Čehoslovačkoj 1968. do pada komuzima u Rumuniji i raspada Jugoslavije, navodi londonski list.

 

Portal Analitika