Turizam

VIDEO: Predstavljena turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma u Beogradu

Sastanak_IFT
N
acionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Predstavništvom NTOCG u Beogradu, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima NTO-a i turističkom privredom predstavljaju crnogorsku turističku ponudu na sajmu turizma “IFT 2013”, koji se održava do 24. februara 2013. godine. Delegaciju predvode ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i direktor NTO-a Saša Radović.

VIDEO: Predstavljena turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Pored bogate ponude crnogorskih turističkih centara, na sajmu se promovišu i specifičnosti turističke ponude kao i atraktivni paket aranžmani koji su formirani za ovo tržište za zimsku sezonu, a takođe i aranžmani za period vansezone i predstojeće ljetnje turističke sezone. Cijene će u 2013. godini biti na nivou prošogodišnjih. U narednom periodu putem intenzivnih promotivnih aktivnosti NTOCG će promovisati mogućnosti za različite ciljne grupe od ponude za mlade do porodičnih odmora, kao i turističku ponudu za one koji borave u ekskluzivnim hotelima, korisnike jahti, do onih koji prefiriraju smještaj u domaćoj radinosti za šta je na sajmu primijećeno veliko interesovanje. Tokom trajanja sajma organizovani su susreti sa predstavnicima “Montenegro Airlines”-a i “JAT”-a sa predlogom da navedene aviokompanije u manje atraktivnim noćnim terminima na letovima prema Podgorici ponude jeftinije avio karte tokom ove sezone.

U sklopu sajamskih aktivnosti, sinoć je u klubu „Cezar“ naša delegacija upriličila prijem za medije, turoperatore, poslovne partnere i prijatelje iz Srbije i Crne Gore, u organizaciji NTOCG. Prijemu su prisustvovali ambasador Crne Gore u Srbiji, Igor Jovović, predstavnici ambasada drugih zemalja u Srbiji, predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, kao i poznati glumci i brojne ličnosti iz politike, kulture, biznisa, umjetnosti, sporta i medija. Direktor NTOCG Radović pozdravio je sve prisutne i upoznao ih sa trenutnim ponudom Crne Gore za ovu sezonu. Naglasio je da je priprema sezone otpočela ranije nego ikada i to na svim nivoima.

NTOCG je, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, danas organizovala tematsko druženje „Prvi ukus ljeta“ za partnere, medije i turoperatere na zajedničkom štandu, uz prezentaciju tradicionalnih crnogorskih vina i kuhinje.

“Turizam je industrija 21.vijeka. Ukoliko ne uvidimo mogućnosti koje nam nudi i ne iskoristimo iste na adekvatan način, propuštamo šansu da idemo u korak sa zahtjevima novog vremena. Prednost turizma je u tome da kroz uživanje i u prijatnoj atmosferi, obogaćenom kulturnim aspektima, izložite svoj najbolji proizvod – Bogom danu prirodu i nasmijane ljude. Vjerujem da i Crna Gora i Srbija imaju šta da ponude i siguran sam da će zajedničkim aktivnostima unaprijediti dosadašnju saradnju i pružiti primjer regionu kako se postaje konkurentnim na investicionom tržištu”, istakao je ministar Gvozdenović tokom današnjeg sastanka sa Goranom Petkovićem, državnim sekretarom za turizam Republike Srbije i Gordanom Plamenac, direktorkom Turističke organizacije Srbije. Zajedno sa Igorem Jovovićem, ambasadorom Crne Gore u Srbiji, Sašom Radovićem, direktorom NTO Crne Gore, Oliverom Brajović i Željkom Radak-Kukavičić, pomoćnicima ministra za turizam, Gvozdenović je predočio prednosti obije zemlje na putu dostizanja svjetskih standarda u ovoj strateški važnoj djelatnosti.

Sagovornici su se složili da turistička privreda predstavlja okosnicu ne samo razvoja Crne Gore, već i Srbije i zemalja regiona, kao i da turizam jeste bitno sredstvo u unapređenju cjelokupnih bilateralnih odnosa zemalja. Kako Crna Gora i Srbija imaju standardno dobre odnose, iste treba nadograđivati kroz razmjenu iskustava, studijskih grupa, saradnje medija, kao i kroz zajednički nastup na svjetskom tržištu. Stoga su izletnički i poslovni turizam idealna šansa za male zemlje poput naših, a koje veže zajednička istorija, kultura, slična tradicija i jezik.

Sagovornici su načelno dogovorili formiranje radnih grupa koje bi imale zadatak da osmisle moguće zajedničke projekte u oblasti turizma koji bi se dalje aplicirali kroz programe prekogranične saradnje sa EU, kao i sa ostalim međunarodnim partnerima. Govorilo se o praktičnim problemima i njihovom brzom prevazilaženju, kakav je dugo zadržavanje na graničnim prelazima, naročito pružnim.

U cilju informisanja građana Srbije o crnogorskoj turističkoj ponudi, ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović i direktor NTO Crne Gore, Saša Radović imali su veliki broj intervjua sa medijima, među kojima se izdvajaju: “RTS”, TV “Pink”, “Studio B”, “Prva” TV, “Blic”, “Večernje Novosti”.

Statistički podaci ukazuju da je tokom 2012. god u Crnoj Gori boravilo skoro 12% više turista sa ovog tržišta nego prethodne godine (oko 338.000). Prema istraživanju agencije „TNS Medium Gallup" od ukupnog broja turista koji su išli na ljetnji odmor tokom prethodne godine, njih 41,4% je izabralo Crnogorsko primorje, 21,1% Grčku, 6,2% Tursku; i 2,8% ispitanika Hrvatsku, što govori da je Crna Gora i dalje omiljena destinacija za turiste sa tržišta Srbije.

Privredna komora Crne Gore i privredne komore regiona u okviru ovog sajma organizovali su okrugli sto u cilju afirmacije dalje saradnje regiona i zajedničkih napora u procesima pridruživanja EU.

U Hali 1. na zajedničkom štandu su prisutne lokalne turističke organizacije: Budve, Bara, Herceg Novog, Kotora, Tivta i Ulcinja, Podgorice, RTO za Bjelasicu i komove, Bijelog Polja, Berana, Kolašina, Rožaja, Mojkovca, Pljevalja, Žabljaka, Cetinja, Plužina i Nikšića. U pomenutoj sali posebne izložbene prostore imaju crnogorski hotelijeri HG “Montenegro Stars Hotels group”, hotel “Maestral”, HG “Budvanska Rivijera” kao i turističke agencije.

 

Portal Analitika