Društvo

Ponoš: Učestao mobing nad ženama

ponosh22
U
razgovoru poslanice Ane Ponoš sa građanima i ovog petka, u okviru Otvorenog dana Pozitivne Crne Gore, dominirala su ženska prava i tema socijalne pravde, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ponoš: Učestao mobing nad ženama
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu današnjih razgovora bila su prava žena, među kojima je i tema nacionalne penzije za majke sa troje i više djece, te borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Sagovornice su u tom dijelu izrazile zabrinutost za prava žena, odnosno za minimalno sankcionisanje supružnika od strane nadležnih institucija nakon nasilja koje doživljavaju.

Građanke mlađe generacije su, takođe, ukazale na učestalu pojavu mobinga nad ženama na radnom mjestu.

Poslanica Ana Ponoš, nakon današnjih razgovora sa građanima, istakla je da je legislativa o sprječavanju zlostavljanja na radu važna ne samo za pravni sistem, već uopšte za uređenje društvenih odnosa. Legislativa pruža dobru osnovu za sprječavanje zlostavljanja na radu, ali "glavni dio posla" je primjena u praksi, odnosno sprječavanje i prepoznavanje mobinga, i pružanje konkretne zaštite žrtvama od strane države, u vidu mirnog rješavanja sporova uz posredovanje, a potom i putem sudske zaštite.

Najveći problem ipak ostaje politički mobing, koji je posebno izražen na lokalnom nivou, gdje se pri zapošljavanju gleda podobnost, a ne sposobnost zaposlenih, zaključeno je na kraju sastanka.

 

Portal Analitika