Politika

Pohvale za napredak Crne Gore u reformi sistema odbrane

nato22
M
inistar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić učestvovala je na sastanku Sjeveroatlantskog savjeta NATO u ISAF formatu, kojim je predsjedavao Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Pohvale za napredak Crne Gore u reformi sistema odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Tema sastanka je bila sagledavanje trenutne bezbjednosne situacije u Avganistanu i ocjena postignutog napredka u procesu prenosa nadležnosti sa mađunarodnih snaga na avganistanske snage bezbjednosti.

Ministar Pejanović-Đurišić kazala je u svom obraćanju da će Crna Gora i u narednom periodu biti posvećena učešću u misiji i istakla značaj iskustava koje pripadnici Vojske Crne Gore stiču učešćem i obavljanjem zadataka u međunarodnom okruženju. Ministar je najavila da će Crna Gora uzeti učešće i nakon tranzicionog perioda 2014.godine, u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima.

Ocjena učesnika sastanka Sjeveroatlantskog savjeta NATO je da se misija u Avganistanu uspješno privodi kraju te da se povlačenje savezničkih snaga odvija po planu. Sve zemlje kontributori istakli su opredjeljenje da u misiji ostanu do kraja mandata. Na sastanku je predstavljen novi komandant ISAF misije američki general Džozef Danford.

Tokom boravka u Briselu, ministar Pejanović-Đurišić sastala se sa komandantom NATO snaga u Evropi američkim admiralom Džejmsom Stavridisom, ministrima odbrane Njemačke, Kanade, Bosne i Hercegovine, Poljske i Gruzije. U svim razgovorima istaknuta je liderska pozicija Crne Gore u regionu, a sagovornici su odali priznanje na rezultatima koje je Crna Gora postigla u reformi sistema odbrane.

NATO_ISAF_2_1
Portal Analitika