Svijet

Pistorijus pušten da se brani sa slobode!

pistorijusok
S
lavni paraolimpijac i svjetska atletska zvijezda Oskar Pistorijus pušten je uz kauciju da se brani sa slobode iako je optužen da je ubio sa predumišljajem svoju djevojku Rivu Stinkap.

Pistorijus pušten da se brani sa slobode!
Portal AnalitikaIzvor

Četvrtog dana preliminarnih saslušanja nakon tragedije koja je prodrmala svijet sporta, a osam dana nakon što je Stinkapova ubijena u Pistorijusovoj kući u predgrađu Pretorije, poslije dvosatnog izlaganja završnih riječi tužilaštva, odbrane i sudije, saopštena je odluka da su dokazi koje je iznijela policija nedovoljni da se odbaci prijedlog odbrane o privremenom puštanju na slobodu.

Podsjetimo, južnoafrički mediji su isprva javili da je slavni atletičar, prvi hendikepirani sportista koji se plasirao na Olimpijske igre, pucao na Stinkamp navodno misleći da je provalnik, a da je ona željela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Policija je, međutim, odbacila takve izvještaje i potvrdila da je Pistorijus glavni osumnjičeni.

Buran proces, tokom kog je Pistorijus odbacio navode da je sa namjerom ubio djevojku sa kojom se zabavljao od novembra 2012, donio je i smjenu glavnog policijskog detektiva zaduženog za istražne radnje, ali i pitanja šta će u Pistorijusovoj kući oružje, krvava palica i supstance za koje se sumnja, mada još bez dokaza, da su doping sredstva.

Prema policijskoj verziji, atletičar je svjesno ispalio četiri metka u pravcu kupatila, znajući da mu je tamo djevojka koja se ili sakrivala od prijetnje oružjem ili je željela da se skloni od nastavka svađe, dok Pistorijus tvrdi da je pucao ne znajući ko je iza vrata.

"Ne puca se tek tako četiri puta, osim ako ne namjeravate da nekoga ubijete", tvrdio je tužilac Geri Nel, dodajući da bi u slučaju odobravanja privremene slobode uz kauciju Pistorijus mogao da pobjegne iz zemlje.

No, trener slavnog sportiste, Empi Louv, rekao je da će, ukoliko dođe do puštanja na slobodu, Oskar nastaviti sa treninzima.

"Nastaviće da trenira, ali se neće takmičiti. Treninzi će mu pomoći da lakše prebrodi sve ovo", rekao je Louv, koji će tako ponovo moći da radi sa Oskarom koji je do početka suđenja pušten na slobodu uz kauciju.

Pistorijus je rođen bez obje potkoljenice i ima karbonske proteze. Na Olimpijskim igrama u Londonu trčao je na 400 metara i uspio da se plasira u polufinale, kao i u finale štafete 4x400 metara. Prethodno je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama i postavio paraolimpijski rekord.

(blic.rs)

Portal Analitika