Društvo

Najviša ocjena za Upravu carina Crne Gore

VladanJokovic
Monitoring misija Evropske Komisije ocijenila Upravu carina najvišom ocjenom (A) za projekat Sistem elektronske  razmjene podataka - SEED u zemljama Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Uprave carina.

Najviša ocjena za Upravu carina Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

- Monitoring misija, formirana od strane Evropske Komisije posjetila je Upravu carina i na licu mjesta se upoznala sa sprovedenim aktivnostima na implementaciji ovog elektronskog sistema i primjenom u svakodnevnoj praksi.  Nakon sprovedenog monitoringa, Misija je saopštila zvaničnu ocjenu i pohvalu za izvanredan rezultat koji je ostvarila Uprava carina – navodi se u saopštenju.

Uprava carina proslijedila je i  izvod iz navedenog dokumenta:

»Čvrsto vjerujemo, da je ovo bilo moguće zahvaljujući odanosti i potpunoj saradnji od strane vaše administracije, koja je dovela  do izuzetnih rezultata u SEED projektu, koji će se, nadamo se nastaviti kroz održavanje SEED-a – navodi se u dokumentu.

Potpisivanjem Protokola o elektronskoj razmjeni informacija sa BIH, Srbijom, Kosovom i Albanijom, Uprava carina je u potpunosti implementirala fazu II SEED projekta, koji omogućava dobijanje informacija o robi prije dolaska, a samim tim i efikasnu analizu rizika. Takođe, izdato je i Operativno uputstvo za korišćenje SEED sistema čime je ovaj sistem postao dio zvaničnih procedura u carinskom postupku. Sistem će se i dalje nadograđivati i unapređivati, posebno u pravcu operativnog korišćenja.

- Najviša ocjena predstavlja potvrdu za visoki kvalitet i obim uloženog napora od strane Uprave carina u implementaciju SEED sistema. Takođe, najviša ocjena nam potvrđuje da smo na pravom putu u aktivnostima koje sprovodimo na postizanju visoko postavljenih evropskih standarda u carinskim procedurama – kaže se u saopštenju.

Portal Analitika