Kultura

Tri filma crnogorskog dokumentariste Vladimira Perovića na festivalu u Argentini

perovicok
PAFID, Patagonijski međunarodni festival eksperimentalnog dokumentarnog filma u specijalnom programu prikazuje tri filma Vladimira Perovića proizvedena za crnogorske producente: Žeđ kamenog mora, u produkciji autora i njegove sestre Anke Perović, i dva filma pod kapom CZK Tivat (producent: Milena Radojević): Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota i Život je. Žeđ i Život je napravljeni su uz veliku podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Tri filma crnogorskog dokumentariste Vladimira Perovića na festivalu u Argentini
Portal AnalitikaIzvor

PAFID je međunarodni filmski festival koji se bavi rubnim područjem dokumentrarca. Promoviše angažovane i eksperimentalne radove koji inovativnim i umjetničkim formama daju prednost nad konvencionalnim i industrijskim pristupima.

Festival se održava u gradovima El Bolson (univerzitetski grad u podnožju Anda) od 28. februara do. 3 marta, a onda kao putujući festival i u gradovima Bariloče i Buenos Aires.

Perović je jedan od najznačajnijih reditelja kreativnog dokumentarca iz Istočne Evrope. Njegovo osjetljivo oko očuvava običaje rodnog kraja sa ekspresivnom snagom koja se tek ponekad oslanja na riječi. Tišine i kontemplativni trenuci koji prate Perovićevo djelo jednako su važni protagonisti kao i sami portretisani likovi. Kroz percepciju njegovih filmova, uprkos sporadičnoj grubosti i oporosti, destiluje se poezija koja gledaocu daruje lekciju iz života. Ova retrospektiva pokazuje novije Perovićeve radove, od kojih je jedan argentinska premijera.

 

(foto: scalaradio)

Portal Analitika