Društvo

CGO o potrošnji Skupštine i Vlade na medije i agencije

centarok
S
kupština, Vlada i njeni organi potrošili su prošle godine 852,06 hiljada eura na medije, agencije za odnose sa javnošću i istraživanje javnog mnjenja, kao i produkcijske kuće koje su angažovali, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO o potrošnji Skupštine i Vlade na medije i agencije
Portal AnalitikaIzvor



Prema izvještaju koji je CGO dostavio Portalu Analitika, najviša cifra je ona koju je Ministarstvo turizma i održivog razvoja prošle godine uplatilo je  400 hiljada eura globalnoj TV stanici CNN, kao i 100 hiljada eura TV stanici BBC u okviru kampanje čiji je cilj bio turistička promocija države Crne Gore.

Ukupni iznos je za čak 980,8 hiljada eura niži nego što je to bilo po podacima koje je ta nevladina organizacija dobila za 2011. godinu, kada je iznosio oko 1,8 miliona eura.
Od navedene sume za radiotelevizijske stanice je ukupno izdvojeno 43,2 hiljada eura, što je za oko 100 hiljada manje nego 2011 godine, u štampane medije je uloženo 118,82 hiljade eura, što je manje nego godinu ranije.


Danas je CGO održao pres konferenciju  na kojoj je Damir Nikočević iz CGO prezentovao  pomenuti izvještaj, a koji je, kako izvještava agencija MINA, davao i određene komentare na iznesene podatke.


U izvještaju je navedeno da je za portale i agencije “izdvojeno” oko 50,4 hiljade eura, za produkcijske kuće i marketinške agencije je “utrošeno” 128,42 hiljade eura, dok je za međunarodne i regionalne medije “izdvojeno” skoro 507 hiljada eura.

»U prošloj godini Skupština je utrošila 63,34 hiljade eura, što je za 16,11 hiljada eura manje nego prethodne godine. Na drugoj strani, izvršni organi su utrošili 788,71 hiljadu eura, što je za oko 964 hiljade eura manje nego tokom 2011. godine«, saopštio je Nikočević.

Kad je riječ o Vladi, najviše novca utrošilo je, kao i 2011. godine, Ministarstvo turizma i održivog razvoja – 523,07 hiljada eura, a ta suma je za oko 712 hiljada eura manja nego godinu prije.

Najmanje novca, potrošilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, 223 eura, koje je, kako su kazaali iz CGO, bilo štedljivije u odnosu na godinu prije, kada je za te namjene potrošilo oko 31 hiljadu eura, navedeno je u izvještaju.

Kako je rekao Nikočević, istraživanje je pokazalo da su analizirane institucije postale štedljivije, ali da i dalje nemaju jednak odnos prema svim medijima.

»I da su kriterijumi prema medijima u kojima se javne institucije reklamiraju nedovoljno jasni i nekonzistentni, posebno uzimajući u obzir istraživanja javnog mnjenja o povjerenju građana i građanki u medijske kuće, procjene čitanosti i gledanosti medija, kao i njihove cjenovnike medija«, dodao je on.

Istraživanje CGO je pokazalo da je ubjedljivo najveći oglašivač među ministarstvima Ministarstvo turizma i održivog razvoja, zatim Ministarstvo odbrane koje je utrošilo oko 44 hiljade ura, dok je značajan novac opredijelilo i Ministarstvo kulture, oko 24 hiljade eura.

»Od pomenute utrošene sume, treba naglasiti da je Ministarstvo kulture deset hiljada eura izdvojilo za sufinansiranje mjesečnog časoposa Agora čiji je izdavač dnevni list Pobjeda. Veliki oglašivač je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koje se reklamiralo u vrijednosti od 19,1 hiljadu eura, slijedi Ministarstvo ekonomije 13,93 hiljade eura«, rekao je Nikočević.

Kako je rekao, najmanje oglašavanja u medijima imali su Ministarstvo prosvjete i sporta i Vladin resor za ljudska i manjinska prava, koji su potrošili 698, odnosno 223 eura.

Skupština Crne Gore je ukupno potrošila 63.345 eura, što je za oko 16 hiljada manje nego 2011. godine.

Od te sume, Skupština je najviše izdvojila za usluge preduzeća M.A.M.A, koje se bavi pres klipingom i audio-video agencijskim uslugama, kojoj je uplaćen iznos od 48 hiljada eura. Slijedi firma Globeks (Globex) za usluge prenosa sjednica preko interneta i održavanje softvera za prenos kojoj je plaćeno 4,5 hiljada eura, navwdeno je u izvještaju.

Iz CGO su gazali da je najviše novca za promociju aktivnosti ministarstava na televizijskim i radio stanicama izdvojeno za radio Antena M, “odnosno skoro 95 odsto ukupnog novca ili 24,5 hiljada eura”.

Antena M je od tog iznosa više od 14 hiljada eura "dobila" od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, što je za oko deset hiljada eura više nego 2011. godine kada se, takođe, na toj radio stanici najviše oglašavao taj Vladin resor, navedeno je u izvještaju.

Kajošević je dao i komentar:  

»Daleko iza radio Antene M je Televizija Vijesti, za koju je izdvojeno hiljadu eura od Ministarstva nauke, što je sedam puta manje nego prethodne godine kada je TV Vijesti izdvojeno sedam hiljada eura«, saopštio je Nikočević.

Prema njegovim riječima, za Radio-televiziju Crne Gore je izdvojeno svega 473 eura, koja se kao i prošle godine nalazi na dnu liste izdvajanja ministarstava za oglašavanje kada je riječ o radijskim i televijskim stanicama.

»Tokom 2012. godine, prema podacima koje je CGO dobio, nikakav novac nije izdvojen za NTV Montena, koja je prema prošlogodišnjem istraživanju bila na prvom mjestu po uplaćenim sredstvima od ministarstava – 19,7 hiljada eura, cjelokupna suma je bila uplaćena od Ministarstva saobraćaja i pomorstva«, rekao je Nikočević.

Ministarstvo turizma i održivog razvoja je tokom prošle godine uplatilo 400 hiljada eura globalnoj TV stanici CNN, prethodne godine je uplaćeno 500 hiljada eura, kao i 100 hiljada eura TV stanici BBC u okviru kampanje čiji je cilj bio turistička promocija države Crne Gore.

Nikočević je rekao da je najviše novca za promociju aktivnosti ministarstava u štampanim medijima ponovo uplaćeno dnevnom listu Pobjeda – 81,37 hiljada eura, ili 89,16 odsto.

Za dnevnik Vijesti je uplaćeno 3,48 hiljade eura, za Dan 2,81 hiljada eura.

»Interesantno je da je više novca od dnevnih listova Vijesti i Dan izdvojeno za časopis Putovanja Ferijalnog saveza Crne Gore, koje je Ministarstvo turizma i održivog razvoja uplatilo 3,6 hiljada eura«, rekao je Nikočević.

Za Dnevne novine i Blic Crna Gora ministarstva "nijesu izdvojila nikakav novac", kazao je on, kako prenosi MINA.

»Kada je riječ o ostalim državnim upravama i institucijama, najviše novca je izdvojila Uprava za antikorupcijsku inicijativu 6,55 hiljada eura, a cjelokupna suma uplaćena radiju Anteni M, potom Uprava za nekretnine 4,71 hiljada eura, od čega 3,5 hiljade za RTCG«, rekao je Nikočević.

On je saopštio da su portali sve češći način putem kog se reklamiraju ministarstva i javne institucije.

»Tako je portalu Analitika od ovih organa uplaćeno 26,38 hiljada eura, i to najviše od Direkcije za saobraćaj – 9,92 hiljade i Ministarstva saobraćaja i pomorstva – 5,06 hiljada eura, koji su se i prethodne godine u značajnoj mjeri oglašavali na portalu Analitika«, objasnio je Nikočević i ocijenio da je “interesantno da izuzetno čitanim portalima, poput portala Vijesti i CdM nije uplaćen ni jedan eur”.

Za usluge agencije MINA opredijeljeno je 24.014 eura, i to 21.534 eura od Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, koje je tu agenciju u najvećem broju slučajeva i angažovao.

»Suma je koju je agencija MINA dobila predstavlja godišnju pretplatu na njihove informativne servise kojima su obuhvaćene sve državne institucije koje koriste njihov servis, jer MINA ne nudi usluge reklamiranja, niti ima specijalizovanu produkciju koju državni organi finansiraju«, pojasnio je Nikočević.

MINA je i tokom 2011. za iste usluge dobila 31.374 eura, i to 28.712 eura od Generalnog sekretarijata Vlade.

Istraživanje CGO Koliko i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju reklamiranje je osmišljen u okviru potprograma te organizacije Mediji i demokratija, sa ciljem da doprinese podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore.

CGO je od 11. januara do 19. februara, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, prikupio podatke koji se odnose na spisak svih medija, agencija za odnose sa javnošću, agencija za istraživanje javnog mnjenja i produkcijskih kuća koje su Vlada i njeni organi, kao i Skupština, angažovali u toku 2012. godine na osnovu usluga po ugovoru, specijaliziranih usluga ili im po drugim osnovama uplatili novac.

Portal Analitika