Abiznis

KAVARIĆ: Najbolja opcija da Vlada preuzme akcije KAP-a od En plus grupe

odbor222ok
Ministar ekonomije Vladimir Kavarić na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju i budžet saopštio je da je od svih opcija koje je Vlada razmatrala za budućnost KAP-a najbolja ponuda En plus grupe. Kavarić je istakao da je Vlada razmatrala i opciju stečaja i ponudu „Toščelika“ ali da su se te ponude pokazale kao problematične.

KAVARIĆ: Najbolja opcija da Vlada preuzme akcije KAP-a od En plus grupe
Portal AnalitikaIzvor

- En plus grupa ponudila je da Vlada Crne Gore na sebe prenese 29 posto akcija koje ta firma trnutno ima u Kombinatu aluminjuma, da se dug koji iznosi nešto više od 120 miliona svede na 40 miliona i da se on otplaćuje narednih 4 godine – rekao je Kavarić na danšnjoj sjednici Odbora.

On je istakao da po tom scenariju trošak radne snage  KAP-u treba da bude sveden na pola i da se firma oslobodi dugovanja. Kavarić je naveo da KAP u trenutnom kapacitetu od 50000 tona posluje pozitivno.

- Osnovni cilj nam je bio da se obezbjedi održivost KAP-a i da se izbjegne stečaj. Elektroprivrena Crne Gore je saopštila da je na nivou proizvodnje od 50000 tona u stanju da obezbjedi struju za KAP bez uvoza. EPCG je spremna da potpiše 6-ogodišnji ugovor sa KAP-om pod uslovom da Vlada preuzme potraživanja – rekao je Kavarić.odbor222zad1

Član odbora iz SDP-a Damir Šehović ponovio je stav svoje stranke da ne podržava ovaj prijedlog Vlade i naglasio da on nije u skladu sa zaključcima Skupštine.

Postavio je pitanje zašto ni nakon godnu dana nije ispoštovan nijedan od ključnih zaključaka Skupštine koji se tiču KAP-a.

- Ova država je izgubila oko 85 miona eura do sada, to je cijena nepoštovanja ovog parlamenta i njegovih odluka – rekao je Šehović.

On je istakao da je ministar priznao da KAP „krade struju“ i da se povrh svega traži da građani plate taj dug.

- Vi predlažete da damo CEAC-u još 51 milion da bi poslije imali isti taj CEAC kao vlasnika 25 posto akcija u KAP-u. Ova ponuda je krajnje nekorektna od strane CEAC i nije u skladu sa zaključcima Skupštine – rekao je Šehović.

Nebojša Medojević iz DF-a podsjetio je da je već podnio krivičnu prijavu državnom tužilaštvu na odluku o poravnanju sa CEAC-om.

- Ovdje je jasno da je u pitanju jedan kriminalni akt u kojem je država Crna Gora oštećena – rekao je Medojević.

On je kazao da je predsjednik DPS-a zbog svojih ličnih interesa zaključio jedan ugovor koji se, kako je istakao, može nazvati samo veleizdajom.

- Ugovor koji smo sklopili sa ruskim partnerom je klasični kolonijalni ugovor. Siguran sam da gospodine Kavariću nijeste za ovo rješenje i siguran sam da nas je sve stid zbog ove situacije. Ono što radi EPCG u vojnoj terminologiji  znači da doživljavamo kapitulaciju – poručio je Medojević. On je naglasio da čitav paket koji treba da platimo Rusima iznosi 300 miliona. Medojević je pozvao ministra Kavarića da podnese ostavku i Damira Šehovića da sruši Vladu jer, kako ističe, ne radi u interesu građana.

odbor222zad2
Portal Analitika