Svijet

ECB: Snažno povećali neto dobit u prošloj godini

2202Evropska-centralna-bank
E
vropska centralna banka (ECB) je u prošloj godini snažno povećala neto dobit, na 998 miliona EUR, u odnosu na 728 miliona eura koliko je iznosila 2011 – prenosi MINA.

ECB: Snažno povećali neto dobit u prošloj godini
Portal AnalitikaIzvor

Kako su iz Banke saopštili neto dobit  je snažno povećana zahvaljujući između ostalog i kamatama na portfelje državnih obveznica krizom pritisnutih zemalja eurozone.

Prošlogodišnja neto dobit ECB-a nakon odbijenih povećanih rezervacija za rizike iznosila je 998 miliona eura, u odnosu na 728 miliona eura koliko je iznosila 2011. godine, prenosi SEEbiz.

- Znatan dio zarade otpada na prihode od kamata na obveznice zaduženih zemalja sa otežanim pristupom finansijskim tržištima. Ukupni neto prihodi od kamata u prošloj godini porasli su 2,289 milijardi eura, u odnosu na 1,999 milijardi eura koliko su iznosili u 2011. godine – prenosi MINA.

Pritom 1,108 milijardi eura tog iznosa otpada na kamate na obveznice koje je Evropska centralna banka kupila u sklopu spomenutog programa za zadužene zemlje, uključujući 555 miliona eura kamata na portfelj grèkog duga.

ECB ostvaruje prihode putem ulaganja deviznih rezervi i portfelja vlastitog novca, kamatama na svoj udio u ukupnoj masi novčanica eura u opticaju, kao i kamatama na portfelje obveznica.

- Iz banke su saopštili da su već distribuirali 575 miliona eura neto dobiti centralnim bankama zemalja eurozone, uz napomenu da će preostala 423 miliona eura biti doznačena naredne sedmice – prenosi MINA.

Foto: preuzeto sa - pravda.rs

Portal Analitika