Svijet

Amerika odlučna u borbi protiv industrijske špijunaže

2202-Spijuni
S
jedinjene Američke Države su najavile „snažnu“ reakciju na krađu industrijskih tajni koju počine strana preduzeća i zemlje, prema dokumentu koji je objavila Bijela kuća – pišu Dnevne novine.

Amerika odlučna u borbi protiv industrijske špijunaže
Portal AnalitikaIzvor

„Tendencije koje se pojavljuju pokazuju da su slučajevi ekonomske špijunaže i krađe čije su žrtve američka preduzeća sve učestaliji“, ističe se u tom izvjeptaju, u kojem se izlaže strategija borbe sa tom pojavom, posebno putem jačanja međuvladine koordinacije i senzibilizacije preduzeća.

Tekst upozorava na povećani broj krađa podataka u vezi sa industrijskim tajnama, vrbovanjem sadašnjih i bivših zaposlenih. Američka Vlada tvrdi da ta pojava prijeti američkim preduzećima, kao i da potkopava nacionalnu bezbjednost i ugrožava ekonomiju.

U dokumentu se direktno ne spominje Kina, ali se kao primjer uzimaju nekoliko nedavnih presuda američkih sudova osobama optuženim za špijunažu na štetu američkih preduzeća, a u korist kineskih kompanija i subjekata. Kao žrtve industrijske špijunaže navode se: Ford i Dženeral Motors, hemijske kompanije DuPont i Dou Hemikal, kao i kompanija Motorola.

Foto: preuzeto sa - nacional.hr

 

 

Portal Analitika