Zanimljivosti

Švajcarci ubili svog jedinog medvjeda

21medvjedok
Š
vajcarci su ubili svog jedinog medvjeda jer je, prema tvrdnjama tamošnjih zvaničnika, mužjak mrkog medvjeda nazvan M13 predstavljao opasnost za lokalno stanovništvo.

Švajcarci ubili svog jedinog medvjeda
Portal AnalitikaIzvor

'Medvjeda su ustrijelili rendžeri u skladu sa postojećim planom o postupanju s medvjedima u Švajcarskoj', izjavio je za AFP predstavnik Federalne agencije za okolinu.

Medvjed M13 je živio u planinama u istočnoj Švajcarskoj, na samoj granici sa Italijom. Dvogodišnji medvjed je redovno zalazio u sela i zaseoke u potrazi za hranom, a čak je i stekao naviku praćenja ljudi.

Medvjed se već od novembra prošle godine 'smatrao problematičnim'. Kako ga ne bi morali ubiti, rendžeri su pokušali da povećaju njegov strah od ljudi bacajući petarde, ali to očigledno nije pomoglo.

M13 je bio jedan od medvjeda iz programa koji je pokrenut u italijanskoj pokrajini Južni Tirol, kako bi se ta vrsta, koju su lovci istrijebili, ponovo vratila u te krajeve. Populacija medvjeda na italijanskoj strani danas broji oko 30 mrkih medvjeda.

Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju švajcarskih rendžera. Oni ističu kako je normalno za medvjeda da se probudi iz hibernacije i siđe u dolinu u potrazi za hranom i dodaju da bi se dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine.

Osim toga, kako je uskoro trebao dostići zrelost, M13 bi se najvjerojatnije vratio u Italiju u potrazi za ženkom, navode predstavnici WWF-a.

Portal Analitika