Abiznis

Vlada kreće u obračun sa sivom ekonomijom pooštravanjem kazni

21vladaok
V
lada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o porezu na dodatu vrijednost i donijela odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast energetike, saopštio je Vladin biro za informisanje.

Vlada kreće u obračun sa sivom ekonomijom pooštravanjem kazni
Portal AnalitikaIzvor

“Novim odredbama predloga zakona predviđeno je povećanje novčanih kazni za pravna lica i preduzetnike  koji kupcu proizvoda, odnosno naručiocu usluge ne izdaju račun, ne podnesu obračun PDV, ne iskažu gotovinski promet preko poreske registar kase i druge prekršaje propisane ovim zakonom. Pooštravanjem kaznene politike stvoriće se uslovi za unapređenje poreske discipline, uvođenje sive ekonomije u legalne tokove i sprečavanje nelojalne konkurencije na tržištu, što će doprinijeti i većem ostvarenju prihoda budžeta države”, ocijenjeno je na sjednici.

U saopštenju se ističe da evropski propisi u oblasti energetike obuhvataju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište, unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbijednost naftnih zaliha, nuklearnu bezbijednost i zaštitu od radijacije.

Na sjednici je usvojen izvještaj o realizaciji programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“S obzirom da su svi visokoškolci koji su se prijavili za ovaj oblik usavršavanja, u transparentnom postupku i na osnovu jedinstvenih kriterijuma, dobili mogućnost za sticanje radnog iskustva,  Vlada je ocijenila da  je program vrlo uspješno realizovan. Procjenjujući da program predstavlja ozbiljan razvojni resurs za budućnost, Vlada je formirala tijelo čiji je zadatak da vrši nadzor nad njegovom  implementacijom u toku čitavog procesa stručnog osposobljavanja kod poslodavaca”, navedeno je u saopštenju.

Vlada je donijela i uredbu kojom se službena zvanja lokalnih službenika i namještenika, kao i uslovi za njihovo vršenje u organima lokalne uprave usaglašavaju sa rješenjima novousvojenog Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Portal Analitika