Abiznis

Predstavljeni propisi u oblasti slobode kretanja kapitala

21skrining4ok
S
astanak bilateralnog analitičkog pregleda za 4. poglavlje, na kojem je predstavljeno crnogorsko zakonodavstvo u oblasti slobode kretanja kapitala održan je danas u Briselu. Sastanak je otvorio pregovarač za to poglavlje Nikola Fabris i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

Predstavljeni propisi u oblasti slobode kretanja kapitala
Portal AnalitikaIzvor

“Članovi radne grupe su predstavili crnogorske propise koji regulišu pravila kretanja kapitala, sisteme plaćanja i borbu protiv pranja novca. Predstavnici Komisije su, kroz analitički pregled crnogorskog zakonodavstva, ocijenili da Crna Gora posjeduje jako dobro razumijevanje evropskog zakonodavstva, te da je crnogorsko zakonodavstvo dobrim dijelom uskladjeno s evropskim. Članovi radne grupe su pohvaljeni za konstruktivan rad i pripremu kvalitetnih prezentacija”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da dobra usklađenost crnogorskog zakonodavstva s evropskim propisima omogućava obavljanje širokog spektra djelatnosti u inostranstvu- otvaranje bankovnih računa u stranim bankama, kupovinu akcija stranih preduzeća, investiranje i kupovinu nekretnina.

-Kada je riječ o preduzećima pružaju se veće mogućnosti investiranja i sticanja prava vlasništva nad stranim privrednim društvima, kao i ostvarivanje aktivne uloge u njihovom upravljanju. Privrednim društvima koja se bave finansijskim uslugama, sloboda kretanja kapitala omogućava uspješno obavljanje prekograničnih aktivnosti. Sastanak je u ime crnogorske delegacije zatvorila šefica radne grupe Marijana Mitrović Mijatović- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika