Društvo

IVANOVIĆ: Privremeno obustavljena proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori

2102-Ivanovic-pocetna

Koordinacioni tim koji, između ostalih, čine Ministarstvo poljoprivrede i zdravlja donio je odluku, nakon sastanka sa crnogorskim proizvođačima, da se privremeno obustavi proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori. Kako je saopšteno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i ministra zdravlja Miodraga Radunovića, ova privremana mjera će trajati oko tri dana.

IVANOVIĆ: Privremeno obustavljena proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Procijenili smo da je najbolje i najsigurnije za građane Crne Gore da obustavimo proizvodnju mlijeka u Crnoj Gori, ne zbog toga što bismo htjeli time da kreiramo bilo kakvu situaciju za bilo kog drugog proizvođača, nasuprot, želimo da sa ovom mjerom ne dovedemo u opasnost bilo kog građanina Crne Gore da se pojavi problem koji ima i zdravstvenu dimenziju“ kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović na danšnjoj konfereciji za medije posvećenoj problemu afltoksina M1 koji je u nedozvoljenim količinama otkriven u pojedinim mliječnim proizvodima.

U pitanju je, kako je navedeno, privremena mjera koja će prema riječima Ivanovića trajati oko tri dana. On je dodao i da nema razloga za paniku kao i da domaćinstva ne treba da prave zalihe mlijeka.

Na pomolu bi mogao biti i novi problem a to je nedostatak i nabavka reagenasa koji se koriste u ispitivanju laboratorijskih nalaza spornih mliječnih proizvoda. Međutim, ministar Ivanović tvrdi da će se reagensi nabaviti i da će zdravlje građana biti uvijek prioritet.

Koordinacioni tim formiran još nakon slučaja „Dukat“ i „Vindija“, preduzeo je niz aktivnosti kako bi povećao bezbjednost hrane.  S tim u vezi urađeno je: povlačenje sporne robe sa polica i rafova, zabrana uvoza i suspenzija uvoznih dozvola, kao i zabrana uvoza svih onih inputa koji se koriste u prehrani a za koje se sumnja da mogu da prouzrokuju pojavu aflatoksina u mlijeku.

Problem je takođe prema riječima ministra Ivanovića dobio regionalnu dimenziju, ali i ekonomsku i političku. U slučaju Crne Gore zdravlje potrošača i primjena standarda su prioritet, i u skladu sa tim će se i pratiti nastala situacija.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je podsjetio da nisu svi mikotoksini opasni i da štetnost po organizam zavisi od koncentarcije. Institucija na čijem je čelu podržava donijetu s obzirom da e radi o standardima koji moraju biti ispoštovani kada je u pitanju ishrana i  zdravlje ljudi.

„Važno je znati da sami aflatoksini mogu svojim efektima u dugotrajnom trajanju i povišenoj koncentraciji dovesti do  oštećenja zdravlja, ali posljednjih pet godina nismo imali slučajeva akutnog posljedica i oboljenja uslijed upotrebe mikotoksina“ objasnio je ministar Radunović.

Ipak kako je aflatoksin kancerogena materija potrebna je posebna pažnja svih resora, ali i građana.

„Samo više pozornosti, razloga za paniku nema, zdravlje u ovom trenutku nije ugroženo“ kazao je ministar zdravlja.

Podsjećamo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja naložilo je sinoć Veterinarskoj upravi da povuče sa tržišta mlijeko šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kod kojih je laboratorijskim ispitivanjima ustanovljena nedopušteno visoka koncentracija aflatoksina.

Kada je u pitanju aflatoksin i njegova pojava u mlijeku do sada je sa tržišta povučeno mlijeko šest proizvođačaPrema nalazima Centra za ekotoskiloška ispitivanja, kontaminirano je mlijeko Niške mljekare, Imlek – Beograd, Imlek – Kozarska Dubica, Koncern Farmakom M.B. Šabac – A.D. Mljekara Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop – Raška.

 

Portal Analitika