Ostalo

Bugarski rvač iz protesta vratio svoje olimpijsko zlato

rvacok
N
ezadovoljan odlukom da se rvanje udalji iz kruga sportova koji su potvrđeni u programu ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine, nekada vrlo uspješni bugarski rvač Valentin Jordanov vratio je Međunarodnom olimpijskom komitetu svoju zlatnu olimpijsku medalju osvojenu 1996. u Atlanti. Jordanov je pritom izrazio ogorčenje u svom obraćanju Žaku Rogu, predsjedniku MOK-a.

Bugarski rvač iz protesta vratio svoje olimpijsko zlato
Portal AnalitikaIzvor

Valentin Jordanov, vlasnik olimpijskog zlata u kategoriji do 52 kilograma u rvanju slobodnim stilom 1996. u Atlanti, odrekao se tog odličja u znak protesta zbog odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da rvanje ne bude u krugu sportova koji ne moraju strahovati za svoj status na ljetnim Olimpijskim igrama 2020. godine. Jordanov je odličje vratio u pošiljci upućenoj u Lozanu, gdje se nalazi sjedište MOK-a, a pritom je poslao i pismo u kojem se obraća Žaku Rogu,  predsjedniku MOK-a.

Ogorčeni 53-godišnji nekadašnji bugarski rvač, koji danas u svojoj domovini vodi tamošnji rvački savez, pred novinarima je predstavio ono što je imao da poruči Rogu: "Ovim činom izražavam svoju solidarnost sa svim sportistima i ljubiteljima našeg sporta koji osuđuju ovu preporuku MOK-a", istakao je Jordanov zbog čega vraća svoje odličje iz Atlante: "Naš sport je sastavni dio olimpijskog pokreta, jedan od temelja i izvornih i modernih Olimpijskih igara."

Jordanov je imao i poruku za Roga, ističući da je predsjedniku MOK-a uspjelo ono što ne mogu ostvariti ni političari: "Ujedinio je Rusiju, SAD i Iran da se bore za isti cilj - spašavanje rvanja, bez kojega Olimpijske igre više ne bi bile iste."

 

(index.hr)

Portal Analitika