Društvo

Najavljeno uvezivanje kadra u turizmu i građevinarstvu sa poslodavcima

21branogvozdenovicok
S
aradnja između kadra koji se školuje u oblastima turizma i građevinarstva i poslodavaca biće intenzivirana u predstojećem periodu, a obrazovni programi prilagođavaće se potrebama tržišta rada u Crnoj Gori. Takođe, aktivnostima poput škola u prirodi i ekskurzija radiće se na usmjeravanju posjeta u sjeverne turističke centre, zaključeno je danas na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa ministrom prosvjete Slavoljubom Stijepovićem i saradnicima.

Najavljeno uvezivanje kadra u turizmu i građevinarstvu sa poslodavcima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja, na sastanku je konstatovano da je potrebno  jačati interesovanje mladih za upis u srednje stručne škole iz oblasti turizma i građevinarstva, ali u drugim sektorima, kroz kampanje poput „Stručno je ključno”, kao i interesovanje za rad u ovim oblastima. Istovremeno, sagovornici su se složili da se, kroz planirane oblike saradnje, poslodavci mogu dodatno motivisati i podstaći za zapošljavanje ovog kadra.

“Tokom sastanka razmatrano je pitanje sprovođenja profesionalne prakse za učenike i studente u Crnoj Gori, radi pružanja najbolje moguće obuke, ali i njihovog povezivanja sa potencijalnim poslodavcima kod kojih bi se vršila praktična nastava. U kontekstu obrazovanja visokoškolaca, naglašeno je da se očekuje početak sprovođenja evaluacije kvaliteta visokog obrazovanja. Clj je prilagođavanje upisnih kvota obrazovnih ustanova potrebama Crne Gore, te stavljanje u punu funkciju postojećeg kadra, uključujući one u turizmu i građevinarstvu”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je razgovarano i o načinima da se aktivnosti poput škola u prirodi i ekskurzija usmjeravaju na ponudu sjevernih turističkih centara, uz izradu kvalitetnog obrazovno i kulturno- istorijskog programa za djecu.

“Formirane su  radne grupe od članova oba ministarstva, koja će u najkraćem roku sačiniti izvještaj sa modelima kojim bi se gore navedeni prijedlozi stavili u funkciju”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika