Region

Erjavec odlazi iz Janšine vlade

21karlerjavecok
S
lovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sjutra će podnijeti ostavku, a iz vladajuće koalicije premijera Janeza Janše povući će se njegova Demokratska stranka penzionera (DESUS),  javljaju agencije.

Erjavec odlazi iz Janšine vlade
Portal AnalitikaIzvor

Odlazak druge stranke iz vladajuće koalicije, nakon što je vladu već napustila Građanska lista (GL), te najave više stranaka da će parlamentu predložiti mandatara za sastav nove vlade, Janša je komentarisao kao neodgovorno ponašanje s obzirom na stanje u državi.

"Rješavanjem problema bavi se jedino ova vlada, dok svi ostali traže mesije ili mandatare. Nije ih briga što tako ugrožavaju isplatu plata, penzija, radna mjesta i da se igraju sa sudbinom države", rekao je Janša sinoć u podužem razgovoru za Slovensku televiziju.

Janša je naglasio da njegova vlada uprkos gubitku većine u parlamentu i dalje ima puna ovlašćenja, ističući da oni koji se dogovaraju o formiraju nove vlade kako bi ga smijenili nemaju ni zajednički program.

Komentirso je i perspektivu rješavanja pitanja Ljubljanske banke, s čime se povezuje ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu, te obrazložio zašto je Erjaveca povukao kao pregovarača, prepustivši tu ulogu Tonu Kajzeru, članu svog kabineta.

Naglašavajući da je sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem već imao više razgovora o pitanju Ljubljanske banke, podvukao je da su se obojica poštovali dogovor da se detalji o razgovorima ne iznose u javnost dok ne dođe do konačnog dogovora.

Portal Analitika