Društvo

Vladan Lalović dobitnik međunarodne nagrade za poeziju "Nosside"

2002peozija
N
a ovogodišnjem, tradicionalnom, međunarodnom konkursu poezije, koji se po dvadesetosmi put održao u italijanskom gradu Ređu, pod nazivom- "XXVIII PREMIO MONDIALE DI POESIA NOSSIDE", crnogorski učesnik Vladan Lalović nagrađen je za pjesmu Cipresso/Čempres.

Vladan Lalović dobitnik međunarodne nagrade za poeziju "Nosside"
Portal AnalitikaIzvor

Počasna nagrada na međunarodnom poetskom konkursu Nosside 2012. sastoji se od Nossida plakete, certifikata i objavljivanja pjesme u multimedijalnoj i multilingvalnoj Antologiji.

Vladan Lalović je diplomirao i magistrirao na Pravnom fakultetu. Član je Foruma za naučno-istraživački rad Zajednice Crnogoraca Makedonije, član Matice crnogorske, počasni član ZCGM, član Odbora Ekumenskog centra-Kotor i osnivač Centra za regionalnu saradnju u Podgorici.

Objavio je više naučnih radova, članaka i prikaza u referentnoj crnogorskoj periodici na istorijske i socio-kulturne teme, te učestvovao na nacionalnim i međunarodnim naučnim skupovima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Između ostalog, suosnivač je nevladine organizacije „Centar za regionalnu saradnju“.

Na ovogodišnji konkurs se prijavilo 374 učesnika iz 70 zemalja sa svih kontinenata.

Međunarodna nagrada za poeziju – NOSSIDE, posvećena je pjesnikinji Noside koja je živjela u Lokri u 3. vijeku pr.n.e, a od 1983.g. dodjeljuje je Univerzitet Bosio italijanske regije Reggio Calabria, pod pokroviteljstvom UNESCO-a (Unesco World Poetry Directory).

Nagrada “Nosside”, namijenjena je pjesmama koje nijesu bile nagrađivane na nekim drugim konkursima.

Konkurs je otvoren za sve jezike svijeta i za sve oblike izražavanja. Učesnici koriste jedan od službenih jezika (italijanski, španski, engleski, francuski i portugalski) ili bilo koji drugi svjetski jezik.

Pjesme pisane na drugim svjetskim jezicima, moraju biti predstavljene na originalnom jeziku uz verziju na jednom od pet službenih jezika: italijanskom, španskom, engleskom, francuskom i portugalskom. Učestvovati se može u tri oblasti: pisana poezija (tri pjesme na slobodnu temu, nijedna ne smije imati više od 50 stihova); poezija na videu ili kompjuterskoj grafici (video klip dužine ne više od četiri minuta, ne uključujući naslove početka i završnog dijela); poezija praćena muzikom (kancone).

Portal Analitika