Turizam

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Asocijacije turističkih organizacija Jugoistočne Evrope

2002sastanak
U
sklopu aktivnosti za vrijeme trajanja sajma “IFT 2013” u Beogradu, direktor NTOCG Saša Radović učestvovao je na sastanku nacionalnih turističkih organizacija Srbije, Slovenije, Federacije BH, Republike Srpske i Makedonije. Tom prilikom je pokrenuta inicijativa za osnivanje Asocijacije turističkih organizacija Jugoistočne Evrope.

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Asocijacije turističkih organizacija Jugoistočne Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Ova inicijativa će imati za cilj jačanje zajedničkih promotivnih aktivnosti na evropskom i prekookeanskim tržištima, što bi svakako uticalo na smanjenje ukupnih troškova promotivnih aktivnosti kao i doprinjelo kvalitetnijoj razmjeni znanja i iskustava vezanih za ova tržišta.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti zajedničkog učestvovanja na određenim sajmovima, zajedničko oglašavanje, organizovanje studijskih grupa turoperatora i novinara, aktivnosti na internet promociji i formiranja zajedničkih proizvoda i objedinjenih paket aranžmana.

Za pozitivan primjer i model buduće saradnje istaknut je zajednički nastup Crna Gore i Srbije na sajmu u Pekingu prethodne godine.

Takođe, bilo je riječi o mogućnostima saradnje u okviru razvojnih projekata, marketinga kao i saradnja sa turističkom industrijom.

Pružena je podrška jačanju kapaciteta Evropske komisije za putovanja, u čijoj strukturi i aktivnostima ovaj region mora biti više zastupljen.

Formalizacija ove inicijative se očekuje tokom berze u Berlinu, u martu mjesecu. Radović je predložio da naša zemlja bude domaćin sljedećeg okupljanja ove inicijative, na kojem će biti pozvane sve nacionalne turističke organizacije zemalja jugoistočne Evrope.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Njemačke turističke organizacije Petra Hedorfer.

Portal Analitika