Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Džomić: SDP stoji iza hajke na SPC u Crnoj Gori


dzomaslajd
K
oordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić zatražio je danas od Upravnog suda da ponovo ponisti rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojim se odbija njegov zahtjev za boravak u Crnoj Gori, optužujući Socijaldemokratsku partiju (SDP) da stoje iza hajke na Srpsku pravoslavnu crkvu u toj državi.

Džomić: SDP stoji iza hajke na SPC u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Džomić je upravni spor pokrenuo protiv MUP-a zato što je ta institucija ponovo odbila njegov zahtjev za dozvolu za boravak u Crnoj Gori, pozivajući se na mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) kojim je sveštenik SPC-a okvalifikovan da ugrožava nacionalnu bezbjednost te drzave.

Upravni sud je početkom juna prošle godine već jednom poništio rješenje MUP-a kojim je protojereju Džomiću odbijen zahtjev za privremeni boravak u Crnoj Gori, ali je MUP ponovo donIo slično rješenje.

Tužbom zahtjevamo da se poništi nezakonito rješenje MUP-a, kojim je odbijen moj zahtjev za odobrenje privremenog boravka po osnovu spajanja porodice i to u ponovljenom postupku, nakon što je Upravni sud već jednom poništio takvo nezakonito rješenje MUP-a, kazao je Džomić Tanjugu.

On je istakao da se MUP ponaša nezakonito, a iza toga stoji ideologija SDP-a, jer ta stranka daje ministra unutrašnjih poslova. Evidentno je da je MUP, dok se na njegovom čelu nalazio Ivan Brajović, bio zatočenik ideologije SDP. Odnosno da MUP nije poštovao zakon, već lične želje lidera SDP-a Ranka Krivokapića, koga ponovo označavam inicijatorom progona sveštenika SPC na ideološkoj osnovi, kazao je Džomić.

On je naglasio da sveštenstvo SPC nikada nije ugrožavalo bezbjednost Crne Gore, niti negiralo njenu državnost, već se uvijek ponašalo u skladu za zakonima.

Nadam da će novi ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, iako takodje dolazi iz redova SDP-a, prekinuti dosadašnju nezakonitu praksu u radu MUP-a, naveo je Džomić.

On je izrazio uvjerenje da će se MUP Crne Gore osloboditi od partijskih uticaja. Samo neka ubuduće rade po zakonu i biće sve u redu, istakao je Džomić, dodajući da su sva dosadašnja rešenja MUP-a Crne Gore protiv sveštenika SPC oborena pred nadležnim sudovima. Komentarišići to što se na ročištu nije pojavio pravni zastupnik MUP-a, on je kazao da žali zbog toga, jer je Upravni sud pravo mjesto da razjasne mnoge stvari.

Očigledno je da su u MUP-u svjesni da je mnogo teško braniti pravne nebuloze koje su uradili, pa su procijenili da je najmanja šteta za njih da se ne pojave na današnjem ročištu, naveo je Džomić.

Portal Analitika