Zabava

Pogledajte kako marihuana utiče na vožnju

2002-Marihuana
K
ako mnoge države razmišljaju o legalizaciji marihuane, postavlja se očigledno pitanje kako upotreba kanabisa utiče na vozačke sposobnosti, pa je "Si-En-En" odlučio da sprovede kontrolisani test – prenosi srpski portal Blic.

Pogledajte kako marihuana utiče na vožnju
Portal AnalitikaIzvor

Test vožnja je obavljena u Vašingtonu gdje je krajem prošle godine izglasana legalizacija rekreativne upotrebe marihuane. Dozvoljena količina u krvotoku po tom zakonu je pet nanograma tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivnog sastojka marihuane.

U testu su učestvovala tri dobrovoljca: žena koja svakodnevno koristi marihuanu u medicinske svrhe i dva vozača: jedan koji je vikend-konzument i drugi koji rijetko puši kanabis. Uz ispitanike je radi bezbjednosti u kolima bio i instruktor vožnje Majk Džekson, a pored njega, kvalitet vožnje su procjenjivali i pripadnici saobraćajne policije.

Prije vožnje dobrovoljci su popušili po 0.3 g marihuane a zatim sjeli za volan. Iako je test pokazao da vozači u krvi imaju čak sedam puta više THC-a od legalne granice, zaključak instruktora i policije je bio da je vožnja bila potpuno bezbjedna.

- Međutim, kako su ispitanici nastavili da puše, njihova vožnja je postajala nesigurnija. Sa konzumiranih 0.9 grama povremeni i vikend konzument su, nakon nekoliko grešaka na poligonu, priznali da su nesposobni za vožnju, dok se redovna korisnica Edi i pri toj količini pokazala kao oprezan i siguran vozač – stoji na portalu Blic.rs.

Međutim i Edi je počela da pravi greške, ali tek nakon popušenih 1.4 grama, čime njena vožnja više nije bila bezbjedna.

Foto: preuzeto sa - ryot.org

Portal Analitika