Region

Danas presuda "gazda Jezdi"

20vasiljevic01
Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu nekadašnjem vlasniku piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima optuženim za višemilionsko oštećenje građana Srbije početkom devedesetih.

Danas presuda "gazda Jezdi"
Portal AnalitikaIzvor

Presuda će Vasiljeviću, poznatom kao "gazda Jezda", biti izrečena poslije više od 10 godina sudjenja i 20 godina od kraha štedionice u martu 1993, a on će u sud biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu.


Taj proces obiljžila su bekstva optuženih, protesti oštećenih štediša, otudjenje imovine Jugoskandika...

Iako je proces zbog malverzacija u toj piramidalnoj štedionici poznat po Vasiljeviću, prvi na optužnici je Podgoričanin Milorad Vukotić - direktor Banke privatne privrede Crne Gore. Za Vukotićem je krajem 2011. godine raspisana potjernica, odredjen mu je pritvor i odlučeno da mu se sudi u odsustvu.

Vasiljević je dva puta bježao iz zemlje. Prvi put 1993, nakon kraha štedionice, ali je 2000. uhapšen na beogradskom aerodromu Nikola Tesla.
Tokom višegodišnjeg sudjenja, Vasiljević je ponovo iz Srbije pobjegao 2006. godine i sudenje je tada prekinuto. Zbog toga mu je propalo i jemstvo od oko milion eura hipotekom na kući na Dedinju, koju je za njega založio prijatelj.

Vasiljević je u Centralnom zatvoru u Beogradu od 26. marta 2010. godine, kada je izručen Srbiji iz Holandije, u kojoj je godinu dana ranije uhapšen po srpskoj potjernici. Danas, on hoda uz pomoć štaka i često se žali na loše zdravstveno stanje.

Osim Vukotića i Vasiljevića, na optužnici su Dragan Antonijević, Ljubivoje Šundić i advokat Stevan Protić. Svi su negirali krivicu za zloupotrebu službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku".

Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagali su novac u Jugoskandik, kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vrijeme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su brzo nakon njenog kraha ostali "praznih šaka".


Narodna banka Srbije je u više navrata pokušavala da veštačenjima utvrdi tačnu štetu kao i vrijednost imovine Jugoskandika.

Izvor: Tanjug ,Blic.rs

Portal Analitika