Zanimljivosti

Sedam razloga zašto se budite umorni

umor
Da li se budite umorni bez obzira na to što ste spavali osam sati i legli prije ponoći? Umjesto da budete svježi i odmorni, pitate se koji su razlozi što se osjećate umorno i posle osmočasovnog spavanja.

Sedam razloga zašto se budite umorni
Portal AnalitikaIzvor

1. Anksioznost
Ponekad ostajete budni do kasno, razmišljajući o stvarima koje treba da uradite ujutru - to je jedan od razloga što se budite umorni. Istraživanja pokazuju da razmišljanje o stvarima koje vas ne opuštaju, već izazivaju stres može izazvati osjećanje anksioznosti koje uzrokuje nemirnu noć!
2. Stres
Stres je u životu neizbježan i treba se pomiriti s tim. Ako odete sa stresnim mislima u krevet bićete uznemireni i zabrinuti. Kada ste pod stresom teško da će vaš um i tijelo moći da se opušte i odmore tokom noći. Opuštite se! Spavaćete bolje i probudićete se osvježeni.
3. Društvene mreže, internet, igrice
Ako ste pronašli novu igricu ili kasno uveče započnete da tražite nešto na internetu ili četujete s nekim, nećete moći da se odvojite od kompjutera i proćiće mnogo vremena dok ne legnete u krevet. Ugasite kompjuter! Vrijeme je za spavanje!
4. Strašan film
Ako se uplašite od neke strašne scene u filmu ili seriji i u glavi počnu da vas se vrzmaju crne misli, mislite na lijepe, pozitivne stvari i ostavite upaljeno svijeto. Možete i da popijete čaj kako biste se opuštili!
5. Kasno grickanje
Kada osjetite glad kasno uveče i pojedete nešto, vašem tijelu treba mnogo duže da svari tu hranu. Kada legnete punog stomaka, sigurno nećete mirno spavati i nećete se probuditi odmorni.
6. Svađa
Nemojte ići u krevet posvađani. Ležati u krevetu pored nekog na koga ste ljuti nije dobra ideja. Posebno nemojte da se svađate u krevetu, to stvara tenziju i posle toga je nemoguće zaspati. Oprostite i zaboravite!
7. Djeca /bebe
Ako imate djecu, vjerovatno se budite bar jednom noću iz raznoraznih razloga. Naročito sada kada je sezona gripa, ako su vam se djeca razboljela morate više puta u toku noći da im provjeravate temperaturu. Ovo može biti veoma iscrpljuuće i često vam se dešava da se u toku noći premještate iz kreveta u krevet. Sve ovo itekako može uticati na kvalitet vašeg sna!

 

(b92, „super žena“) foto: ljepota.ba

Portal Analitika