Abiznis

Cijene nafte pale zbog lošeg ekonomskog stanja u Evropi

nafta
Cijene barela nafte pale su danas na londonskom tržištu prema 117 USD zbog lošeg ekonomskog stanja u Evropi i ublažavanja geopolitičkih napetosti.

Cijene nafte pale zbog lošeg ekonomskog stanja u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte je ostala gotovo nepromijenjena, na 117,33 USD, dok se na američkom tržištu barel prodavao po 41 cent nižoj cijeni, od 95,45 USD, javlja agencija Mina biznis.
Cijene nafte porasle su prvih šest sedmica ove godine dostignuvši vrhunac, da bi u međuvremenu nastupila konsolidacija zbog odluke ulagača o ponovnoj procijeni izgleda za svjetski ekonomski rast i za eventualne poremećaje u snabdijevanju.
Prognoze o usporavanju rasta francuskog BDP-a u ovoj godini i predstojeći parlamentarni izbori u Italiji pojačali su nesigurnost u vezi s izgledima za rast eurozone, prigušujući sklonost ulagača rizičnijoj imovini kao što je nafta.
Zabrinutost zbog mogućih prijetnji snabdjevanju s Bliskog istoka i sjeverne Afrike se smanjila, snižavajući i premiju rizika koja je u jednom trenutku dodala deset do 20 USD na cijenu barela.
U ponedjeljak američko tržište bilo je zatvoreno zbog praznika.
Analitičari smatraju da je s obzirom na značajnu geopolitičku premiju rizika koja je trenutno uračunata u cijene, pad cijena logičan, osim ako napetosti na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi značajno ne eskaliraju.
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim stranicama objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 114,18 USD, što znači da se zadržala na istom nivou kao i prethodnog trgovačkog dana.

Portal Analitika