Politika

Uskoro epilog priče o izmjenama Ustava?

ustav19
P
riča o izmjenama Ustava, koja traje od jula 2011, uskoro bi mogla da bude završena, tvrdi član Ustavnog odbora i poslanik DPS-a Miodrag Vuković. On je gostujući na radiju Antena M u emisiji "Vruće stolice" urednika Miodraga Bubreška, kazao da „je načelni dogovor da se izmjene završe u narednih mjesec dana“.

Uskoro epilog priče o izmjenama Ustava?
Portal AnalitikaIzvor

- Rok je - što prije. Mi smo se načelno dogovorili da to završimo u narednih mjesec-dva - kazao je Vuković.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, međutim, nije siguran u brz završetak posla:

- Može sjutra ako postoji dvotrećinska većina. Iscrpljeni su kapaciteti rada u samom Odboru I treba da se krene u političko dogovoaranje. Ako gospodi iz DPS-a ne trebaju glasovi iz Demokratskog fronta pa su zbog toga odbili sve naše ključne zahtjeve, onda oni vjerovatno imaju projekciju neke druge većine - tvrdi Pavlović.

Član Odbora je Velizar Kaluđerović iz SNP-a, koji otkriva u čemu je suština modela deblokirajućeg mehanizma koji je sugerisala Venecijanska komisija:

- Da se članovi sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika biraju u Skupštini dva puta dvotrećinskom većinom a nakon toga u narednim glasanjima tropetinskom većinom svih poslanika. Uslov je da između svakog uzastopnog glasanja prođe najamanje tri mjeseca - kazao je Kaluđerović i dodao:

- Dvotrećinska većina je 54 poslanika da glasa za izbor članova sudskog savjeta, dva puta ako se ta brojka ne dostigne odnosno onda bi u trećem glasanju bilo tropetinskom većinom i to je 48 ili 49 poslanika i to je opet više od onoga što ima aktuelna parlamentarna većina - kategoričan je Kaluđerović.

Miodrag Vuković, sa druge strane, pita:

- Da li bi iko pristao da bude predmet pažnje naredna tri mjeseca… Ko je taj koji će pristati na to narednih godinu dana? - pitao je Vuković.

Članica Odbora Azra Jasavić kaže da je Pozitivna spremna da razgovara o deblokirajućem mehanizmu, ali napominje:

- Sasvim sigurno nećemo ići ispod tri-petine jer je to ono što je minimum minimuma.

Za Koču Pavlovića deblokirajući mehanizam predstavlja derogiranje dvotrećinske većine:

- Dvotrećinski mehanizam nije bezveze dvije trećine. To je ustavna količina ustavni format. Rješenje je identično kao u drugim evropskim državama a to je - ide se u novi dijalog i vjerujte da se dođe do njega..- kazao je Pavlović.

Da li je nakon ovoga svega ovoga kompromis o ustavnim promjenama blizu, ostaje da se vidi.

Foto:Pobjeda.me

Portal Analitika