Društvo

KRIVOKAPIĆ: Ako se ovako nastavi, Bokokotorski zaliv će ostati bez ribe

ribaok
U
Bokokotorskom zalivu ima dosta krivolova i ako se nastavi izlovljavanje ribe u ovoj mjeri, neće se imati što loviti. Nema kontrole, nema nikakvog lovostaja, inspektor ne dolazi na pijacu da vidi koliki su primjerci ulovljene ribe. Uostalom, možete se uvjeriti da se prodaju primjerci recimo „gofa", koji nisu duži od 20 cm, a onda možete misliti što se radi sa ostalom ribom", kaže za Portal Analitika Ivan Krivokapić, predsjednik Kluba sporstkih ribolovaca „Zubatac" iz Kotora.

KRIVOKAPIĆ: Ako se ovako nastavi, Bokokotorski zaliv će ostati bez ribe
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić podsjeća da je Zakon o ribarstvu izglasan u Skupštini 2010. godine, ali se u suštini ne primjenjuje jer su građani neinformisani. Samo ću vam navesti nekoloko primjera. Na kotorskoj pijaci moguće je naći palamidu ispod 45 centimetara, a takvu treba vratiti u more. U prodaji su i orade ispod 20 centimetara, ili rombun ispod 15, a ovakvi primjerci se mogu naći i u restoranima, kaže Krivokapić. On naglašava da kada bi inspekcija radila valjano svoj posao ribari koji se bave privrednim ribolovom ne bi imali tržište za ovakvu ribu.



Naš sagovornik naglašava da je slikovit podatak da je klub "Zubatac" izdao samo 134 dozvole, a zna se da u zalivu ima mnogo više ribara. Klub je zadužen za edukaciju, ali ovdje je neophodna kontrola i angažovanje Ministarstva poljoprivrede i Instituta za biologiju mora.



Krivokapić apeluje da se više učini na suzbijanju krivolova, jer ukoliko se ovako nastavi Bokokotorski zaliv će, kaže, ostati bez ribe. Ima plave ribe, jer se ona najlakše mrijesti, ali ostalih vrsta je sve manje. Mislim da je to činjenica koja upozorava da je krajnje vrijeme da se suzbije krivolov i poštuje Zakon, kaže Krivokapić.

 

foto: Novosti.rs

Portal Analitika