Društvo

Vuković: Zapošljavanje državnih službenika u skladu sa zakonom

vukovicsvetlanaok
I
z Uprave za kadrove tvrde da  propisi i procedura zapošljavanja državnih službenika garantuju transparentnost, objektivnost i nezavisnost u izboru kandidata, da državni službenici zasnivaju radni odnos kroz postupak javnog oglašavanja na bazi stručnosti, znanja, vještina, radnog iskustva i ostvarenih rezultata i da se zapošljavanje u državnim organima vrši pod jednakim uslovima za sve kandidate, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili drugu pripadnost.

Vuković: Zapošljavanje državnih službenika u skladu sa zakonom
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, koje je potpisala direktorka Svetlana Vuković,  se napominje da je zapošljavanje u državnim organima uređeno  Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kojim su ispoštovane preporuke EU i stvoren sistem u zapošljavanju i razvoju karijere državnog službenika kojima se garantuje transparentnost, objektivnost i nezavisnost u izboru i odlučivanju o pravima i obavezama državnog službenika i namještenika.

“Novim Zakonom je uređeno da državni službenik zasniva radni odnos na osnovu javnog oglašavanja, a radna mjesta su pod jednakim uslovima dostupna svim kandidatima. Prilikom izbora kandidata  u obzir se uzimaju stručna osposobljenost, znanje, vještine, prethodno radno iskustvo, rezultati ostvareni u radu i rezultati ostvareni u postupku obavezne provjere sposobnosti.

Postupak provjere sposobnosti kandidata sprovodi tročlana Komisija čiji je zadatak da vrednuje i ocjenjuje njihovu dokumentaciju; učestvuje u sačinjavanju testova i vođenju intervjua sa svim  kandidatima i obezbjeđuje jednake uslove za sve kandidate. Komisija nakon sprovedenog postupka provjere sačinjava zapisnik, koji se u cilju transparentnosti i objektivnosti postupka objavljuje na sajtu Uprave za kadrove.

Za članove Komisije biraju se osobe visokog profesionalnog i ličnog integriteta, a jedan od članova komisije je i nezavisni stručnjak koji se bira na osnovu javnog poziva, koji objavljuje Uprava za kadrove. Na ovaj način obezbijeđen je visok nivo profesionalnosti i objektivnosti u radu Komisije koja sprovodi postupak selekcije.

Nakon sprovedenog postupka provjere starješini državnog organa dostavlja se rang lista za izbor kandidata i Zapisnik sa postupka provjere sposobnosti. Rang lista sadrži pet najbolje ocijenjenih kandidata, a  starješina  državnog organa, po pravilu, vrši izbor najbolje ocijenjenog kandidata sa liste. Izuzetno, starješina  državnog organa može izabrati  drugog kandidata sa  liste, ali je u tom slučaju dužan da u obrazloženju odluke o izboru navede razloge za takvu odluku.

Ovako postavljen postupak provjere sposobnosti, uz učešće Komisije za provjeru sposobnosti koja rukovodi cjelokupnim procesom selekecije kao i utvrdjivanje kratke liste od pet najboljih kandidata, od kojih starješina državnog organa vrši izbor, prestavlja jasan pokazatelj da je cjelokupan postupak od javnog oglašavanja pa do konačnog izbora zasnovan na principima kojima se garantuje jednaka dostupnost, jednaki uslovi  za sve kandidate, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost“, navodi se u saopštenju.

Nedavno je u javnost procurio snimak sa sjednice Savjeta DPS na kojoj je bilo riječi o favorizovanju pristalica i članova DPS-a u procesu zapošljavanja.

 

Portal Analitika