Abiznis

ŽUGIĆ: Fokus daljih reformi na unapređenju administrativnih procedura

savjet18
D
anas je u Podgorici održan drugi sastanak Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, kome je, kao specijalan gost, prisustvovao ministar finansija u Vladi Crne Gore, dr Radoje Žugić.

ŽUGIĆ: Fokus daljih reformi na unapređenju administrativnih procedura
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je, za članove Savjeta, bio prilika da, u direktnoj komunikaciji sa ministrom, analiziraju aktuelno poslovno okruženje u Crnoj Gori i razmijene mišljenja o aktivnostima koje bi mogle doprinijeti njegovom unapređenju, navodi se u saopštenju koje je iz Ministarstva dostavljeno Portalu Analitika.

Za Žugića, ovaj sastanak je bio prilika da se upozna sa očekivanjima članova Savjeta od nove Vlade, te da nastavi konstruktivan dijalog sa vodećim predstavnicima crnogorske poslovne zajednice.

Šulc, predsjednik Savjeta stranih investitora, zahvalio se ministru Žugiću na spremnosti da, kroz lični i angažman Ministarstva na čijem je čelu, doprinese poboljšanju uslova poslovanja u Crnoj Gori. On je, takođe, naglasio da će Savjet nastaviti da Vladu i crnogorsku javnost u cjelini redovno informiše o tome kako Savjet vidi investicionu klimu u Crnoj Gori, o preprekama poslovanju, kao i preporukama osmišljenim u cilju uspostavljanja predvidljivijeg, transparentnijeg i sigurnijeg okruženja za strane investitore.

Žugić je istakao da su ovakvi inputi od strane članova Savjeta stranih investitora za Ministarstvo finansija i Vladu Crne Gore dragocjeni i da pomažu Vladi da bolje planira i realizuje ekonomsku politiku i, na taj način, poveća atraktivnost i konkurentnost crnogorske ekonomije.

Žugić je naglasio da „fokus daljih reformi u dijelu unapređenja poslovnog ambijenta podrazumijeva unapređenje administrativnih procedura u cilju kreiranja veće efikasnosti administracije u pogledu postupanja po zahtjevima privrede i građana, kao i kreiranje povoljnijih uslova za poslovanje, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.“

Reformski napori institucija, istakao je ministar, ogledaju se u kraćim rokovima za postupanje, pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti od strane drugih državnih organa, kao i utvrđivanje realnih taksi u skladu sa troškovima administrativne usluge.

Podsjećanja radi, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori je osnovan 2009. godine kao nevladina i neprofitna organizacija od strane Crnogorskog Telekoma, KAP-a, Daido Metala Kotor, NLB Montenegro banke i Montenegro Stars Hotel Group.

Glavni cilj ovog udruženja je unapređenje investicionog ambijenta i pružanje podrške poslovnom razvoju u Crnoj Gori, promovisanje komunikacije i stalnog dijaloga sa zvaničnim institucijama Crne Gore, kao i korišćenje te saradnje za prevazilaženje potencijalnih problema i uklanjanje prepreka poslovanju sa kojima se suočavaju strani investitori, te promovisanje interesa međunarodne poslovne zajednice u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika