Abiznis

Krugman: Državna štednja uništava radna mjesta i slabi ekonomiju

krugmanslajd
S
a fiskalnom štednjom treba sačekati dok se američka ekonomija potpuno ne oporavi, savjetuje nobelovac Pol Krugman.

Krugman: Državna štednja uništava radna mjesta i slabi ekonomiju
Portal AnalitikaIzvor

Krugman navodi da iako je tačno da će u nekom trenutku Sjedinjene Američke Države zaista morati da povećaju prihode i smanje potrošnju kako bi obuzdale rast državnog duga, ovo definitivno nije pravi trenutak.

Imajući u vidu situaciju u Americi, bilo bi neodgovorno i destruktivno da se problem štednje ne odloži, ocjenjuje Krugman u tekstu za Njujork tajms.

Rezanje državne potrošnje uništava radna mjesta i izaziva skupljanje ekonomije, navodi Krugman ocjenjujući da ova tvrdnja više nije sporna.

Kontrakcione efekte fiskalne štednje pokazale su studija za studijom, podsjeća Krugman, a kako navodi, potvrdilo ih je i novije iskustvo – na primjer, ozbiljan i uporan pad u Irskoj, koja je neko vreme isticana kao sjajan primer odgovorne politike ili način na koji je odluka vlade Dejvida Kamerona da se okrene štednji zakočila oporavak u Britaniji.

Krugman podsjeća da čak i republikanci koji pozivaju na štednju priznaju, doduše selektivno, da rezanje potrošnje može da naškodi zaposlenosti. Tako je Džon Mekejn nedavno upozorio da bi planirano smanjenje vojnog budžeta moglo da zatvori milion radnih mjesta. (B92)

 

Portal Analitika