Društvo

VUČINIĆ: Obratićemo se Upravnom sudu da izvrši rješenje iz 2005. godine

10Stevo-Vucinic-3ok
C
rnogorska pravoslavna crkva (CPC) tražiće od Upravnog suda da izvrši rješenje iz 2005. godine prema kojem metalna crkva sa Rumije treba da bude uklonjena, kazao je potpredsjednik Savjeta mitropolije CPC Stevo Vučinić.

VUČINIĆ: Obratićemo se Upravnom sudu da izvrši rješenje iz 2005. godine
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su agenciji MINA da metalna Crkva na Rumiji za sada ne može biti srušena jer je sagrađena prije 30. avgusta 2008. godine, a ti objekti ne mogu biti uklonjeni zbog Sporazuma Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Svjetske banke.

Vučinić je rekao da ugovor sa Svjetskom bankom, prema kojem se nelegalni objekti ne mogu rušiti prije izrade Prostornog plana, važi za poslovno-stambene objekte a ne, kako je kazao, za limene kakav je crkva na Rumiji.

»Obrazloženje odgovora Uprave za inspekcijske poslove na zahtjev CPC-a za izvršenje rješenja od 22. jula 2005. o uklanjanju metalnog objekta sa Rumije, ni sadržinski ni formalno, se ne tiče tog objekta«, kazao je Vučinić agenciji MINA.

On je naveo da je tačno da je 2008. uspostavljen moratorijum na rušenje svih nelegalnih objekata do izrade Prostornog plana.

»Ali je tako ugovoreno samo za poslovno-stambene objekte od čvrstog materijala, a ne za limene kakav je postavljen na Rumiji. Uprava tvrdi, i da status tog limenog objekta podleže moratorijumu što, naravno, nije tačno«, smatra Vučinić.

Prema njegovim riječima, crkva na Rumiji nije sagrađena već postavljena, i nije stambeno-poslovne prirode, ni od čvrstog materijala.

»Taj objekat treba samo ukloniti i premjestiti, a krše vratiti na svoje mjesto. Zato se ovo obrazloženje može smatrati pravnom ekvilibristikom čiji je cilj da omete i izbjegne izvršenje rješenja«, rekao je Vučinić.

Nesporno je, kako je naveo, da je obred iznošenja krsta svetog Vladimira na Rumiju koji se obavlja na Dan svete Trojice osobena nematerijalna baština štićena međunarodnom Konvencijom koju je Vlada potpisala.

Vučinić je rekao da je Konvencijom o zaštiti materijalne baštine zaštićen je i vrh Rumije.

»Nasilnim postavljanjem limenog objekta na njemu obred iznošenja krsta je doveden u pitanje, a kultno mjesto, kamena gomila, djelimično je razgrađena«, dodao je on.

Vučinić je rekao da obje Konvencije koje štite materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu imaju supremaciju nad svim ugovorima i zakonima bilo koje zemlje.

»To je dovoljan i stvarni i pravni osnov da se limeni objekat ukloni i premjesti, a kamena gomila vrati u prvobitno stanje i obred iznošenja krsta obnovi«, naveo je on.

Uprava, tvrdi Vučinić, takvo rješenje opstruira u korist Srpske pravoslavne crkve.

»Zato ćemo u drugom stepenu podnijeti zahtjev Upravnom sudu nadležnom da u ovome sporu konačno presudi«, zaključio je on.

Portal Analitika