Društvo

Gotov nalaz vještaka o željezničkoj nesreći kod Mojkovca

voz_nesrecaok
D
ugo nije bilo nikakvih informacija o istrazi povodom teške željezničke nesreće na pruzi Mojkovac-Bijelo Polje iz novembra prošle godine, u kojoj su u sudaru lokalnog voza i građanske drezine poginuli radnici novosadskog preduzeća ZGOP – Ranko Kašiković i Goran Gavrić. Otpravnici vozova Golub Dulović i Novo Rosić, koji su uhapšeni odmah nakon nesreće su, još u decembru pušteni na slobodu, dok je u pritvoru i dalje radnik ZGOP-a, srpski državljanin Veljko Marković, zbog bojazni da bi mogao da pobjegne iz zemlje.

Gotov nalaz vještaka o željezničkoj nesreći kod Mojkovca
Portal AnalitikaIzvor


Markovićev advokat

Drago Pantović

za radio Antena M je kazao da je novost da je konačno sačinjen nalaz vještaka, u kojem se, međutim, traži odgovornost više osoba.



„Prispjeli su nalaz i mišljenje tima vještaka sa Fakulteta u Beranama, mada su to uglavnom Beograđani radili. Oni su se vezali za subjektivne pokazatelje, a ne za zakon. Napravili su sticaj izvršilaca – ne samo da su odgovorna njih trojica, nego traže odgovornost većeg broja lica, po toj operativnoj i komandnoj odgovornosti. Treba biti vrlo oprezan u cijelom slučaju, dva čovjeka su poginula. Mišljenja sam da je sistem ipak funkcionisao“, navodi Pantović.



Kako objašnjava Pantović, naš željeznički sistem je takav da bi, u konkretnoj situaciji, odgovornih moralo biti više od onih koji su osumnjičeni za nesreću u prvom talasu.



„Sistem je pokazao da postoji zauzeće pruge. Kada postoji određena količina mase na pruzi, to se uvijek pokazuje signalnom lampom. Ona je bila uključena, a lica koja su rukovodila komandnim punktom su isključila lampu kao lažno zauzeće, a da nisu izvršili provjeru. Moj štićenik jeste dao izvještaj, ali samo za onaj dio kojim je on komandovao“, rekao je Pantović.



Podsjetimo, Pantovićev branjenik Veljko Marković, u pritvoru je od 15. novembra.

foto: politika.rs

Portal Analitika