Društvo

JUVENTAS: Tužilaštvo i Obudsman da reaguju na izjave Amfilohija

1602-Juventas
N
a izjave Amfilohija Radovića u kojima između ostalog označava homoseksualnost „kao unutarnji poremećaj ljudske prirode“, ali i „odricanje od dostojanstva radi koga je Bog stvorio čovjeka“ iz NVO Juventas gledaju kao priliku da Tužilaštvo i Institucija Obudsmana reaguju u skladu sa crnogorskim propisima.

JUVENTAS: Tužilaštvo i Obudsman da reaguju na izjave Amfilohija
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, u slučaju govora mržnje motivisanog nacionalnom pripadnošću poznatog javnosti Crne Gore, tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak, dok je u slučajevima govora mržnje motivisanim seksualnom orijentacijom situacija do sada u potpunosti drugačija. Tužilaštvo nije procesuiralo prethodne slučajeve i pored reakcija organizacija civilnog sektora koje su ukazivale na to da je došlo do drastičnog kršenja osnovnog i Ustavom proklamovanog principa zabrane izazivanja ili podsticanja mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu“ stoji u saopštenju NVO Juventas.

Kako smatraju iz ove organizacije dosadašnja praksa pravosudnih organa mnogo češće pristupa gonjenju počinilaca krivičnih dijela sa elementima govora mržnje po osnovu nacionalne pripadnosti nego što je slučaj istih djela ali sa govorom mržnje po osnovu seksualne orijentacije.

S tim u vezi mišljenja su sa „da su nedovoljni napori koje institucije pravosudnog sistema čine kako bi LGBT osobe bile u potpunosti zaštićene od svih vidova verbalnog nasilja kojem su izložene“.

„Smatramo da je reakcija nadležnih organa jedne sekularne države prijeko potrebna kako bi se nedvosmisleno ukazalo na kažnjivost aktivnosti kojima se ugrožavaju prava i slobode drugih, bez obzira na ma koje lično svojstvo“ stoji u saopštenju koje potpisuje Juventas tim.

 

Portal Analitika