Abiznis

Rasprava o minimalnoj zaradi na sledećoj sjednici Savjeta

15sav
Danas je  održana Prva redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore.Sjednicom je predsjedavao predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore mr Predrag Bošković ministar rada i socijalnog staranja.

Rasprava o minimalnoj zaradi na sledećoj sjednici Savjeta
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu sjednice pored ostalog bilo je Informacija o novoimenovanom predsjedniku i članovima Savjeta; davanje mišljenja na Predlog Zakona o štrajku, informacija  o minimalnoj zaradi; davanje mišljenja na Predlog OKU; informacija o radu Koordinacionog odbora i sprovođenju Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore;

Socijalni savjet je informisan o izabranom predsjedniku Socijalnog savjeta,ministra rada i socijalnog staranja mr Predraga Boškovića na sjednici Predsjedništva održanoj, 04. februara 2013.godine. Novoimenovani predstavnici Vlade Crne Gore u Socijalnom savjetu su pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Vesna Simović, sekretar ministarstva finansija Damir Rašketić, sekretar ministarstva ekonomije Igor Noveljić, savjetnik u Fondu za zdrastveno osiguranje Sead Čirgić, a u ime Unije slobodnih sindikata umjesto dosadašnjeg člana Janka Vučinića, imanovan je Željko Burić, zamjenik generalnog sekretara USSCG.

 

Socijalni savjet je nakon diskusije dao pozitivno mišeljnje na Predlog Zakona o štrajku, uz ocjenu svih socijalnih partnera da je tekst novog Predloga značajno poboljšan u odnosu na odredbe važećeg Zakon o štrajku.

 

Na sjednici Savjeta raspravljano je i o predlogu za povećanje iznosa minimalne zarade. Nakon iznošenja stavova sva tri socijalna partnera vezano za ovo pitanje i različita mišljenja o prijhvatljivom iznosu procenta povećanja minimalne zarade, dogovoreno je da se rasprava o ovom pitanju, na zahtjev Unije poslodavaca odloži za sledeću sjednicu Savjeta, do čijeg održavanja,  Unija poslodavaca treba da definiše stavove svojih organa. U tom kontekstu  a na zahtejv Saveza sindikata odloženo je i izjašnjavanje o Predlogu Opšteg kolektivnog ugovora, budući da po njihovom mišljenju minimalna zarada treba da bude sadržana u jednom od članova ovog akta.

Na sjednici,članovi Savjeta su upoznati sa radom Koodinacionog odbora za praćenje primjene Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore, kao i sa poteškoćama u njegovoj primjeni. Kako ovo pitanje, po ocjeni članova Savjeta iziskuje veću pažnju, usaglašeno je da se na narednoj sjednici ovom pitanju posveti dodatna pažnja, uz konstataciju predsjednika Savjeta mr Predraga Boškovića da  potpisani Sporazum svjedoči posvećenost Vlade socijalnom dijalogu, kao jednog od potpisnika i njenoj riješenosti da se poštuje njegova primjena.

Portal Analitika