Društvo

Štrajk nastavljen, sva odbijena hrana ide narodnim kuhinjama

1202ziksvijest
O
dbijanje hrane od strane osuđenika u ZIKS-u nastavljeno je i danas. Ranije danas su načelnik KP doma i šefovi Sektora za tretman i Sektora za obezbjeđenje obišli osuđena lica i razgovarali sa njima, saopšteno je iz Ministarstva pravde povodom štrajka u ZIKS-u.

Štrajk nastavljen, sva odbijena hrana ide narodnim kuhinjama
Portal AnalitikaIzvor

Stanje je promijenjeno u odnosu na juče pa danas 553 lica i dalje odbijaju hranu dok se štrajku nije pridružilo ili je od njega naknadno odustalo 158 lica.

Zdravstveni pregledi su obavljeni jutros, utvrđeno je da je zdravstveno stanje osuđenika stabilno i da ni kod jednog osuđenika nije konstatovana bilo kakva slabost uzrokovana odbijanjem uizimanja hrane. Služba zdravstvene zaštite je pripravna.

Hrana se priprema u optimalnim količinama i nudi uobičajenom procedurom osuđenim licima nakon čega se proceduralno konstatuje neprihvatanje hrane.

Službenici Zavoda će od sjutra svu odbijenu hranu odvoziti u narodnu kuhinju.

Ponavljamo da će mišljenje Ministarstva pravde o inicijativi osuđenih lica za donošenje zakona o amnestiji biti pripremljeno i dostavljeno Vladi na razmatranje već na sljedećoj sjednici, kao i da je donošenje zakona o amnestiji u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore.

Ministarstvo pravde će nastaviti da prati razvoj situacije i o tome pravovremeno obavještava javnost.

Istovremeno obavještavamo javnost da se delegacija Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg kažnjavanja ili postupanja (CPT) nalazi u Zavodu i vrši obilazak svih zatvorskih jedinica.

 

Portal Analitika