Društvo

MARTINOVIĆ: Kotorski karneval je pučka fešta, nećemo se pokoravati crkvenim zakonima

Mr-Jovan-Martinovicok
K
otorski karneval je pučka fešta i u njoj učestvuju svi građani bez obzira na vjeru. Tu su i katolici i pravoslavni i mi se nećemo pokoravati zakonima ni katoličke ni pravoslavne crkve. Karneval se održava posljednje nedjelje u februaru, to su prihvatile sve grupe, a opština "aminovala” i promjene datuma održavanja Karnevala neće biti, kaže za Portal Analitika Jovan Martinović, dugogodišnji kapo Kotorskog karnevala.

MARTINOVIĆ: Kotorski karneval je pučka fešta, nećemo se pokoravati crkvenim zakonima
Portal AnalitikaIzvor

Na ovaj način Martinović komentariše izjavu biskupa kotorskog monsinjora Ilije Janjića, koji je povodom predstojećih karnevalskih fešti u drevnom gradu kazao da se “održavaju u toku posta, koji je počeo u srijedu”. Janjić je naglasio da održavanjem Karnevala u vrijeme posta “Kotor stvara neku novu pagansku tradiciju koja nema veze s pravim smislom održavanja karnevalskih svečanosti, tim više jer takvim činom vrijeđa jedan dio svojih građana”.

Budući da postoji ljetnji karneval, ovaj zimski u Kotoru mogao bi se i ukinuti ako se već ne može održati kada se svugdje u svijetu održava, jer tako barem ne bi vrijeđao osjećaje vjernika, smatra biskup kotorski. Hrišćanski svijet, koji se poziva na tradiciju, poručio je on, proteklog utorka završio je manifestacije koje su povezane s karnevalom.

Kapo Karnevala Jovan Martinović kaže da je "ovakva izjava monsinjora Janjića zabijanje trna u zdravu nogu zbog nečega što ne postoji u Kotoru, jer je riječ o gradu poznatom po suživotu i toleranciji".

"Ponoviću da je u pitanju pučka fešta i nas ne interesuje ko je koje vjere i nećemo se pokoravati crkvenim zakonima. Prije par godina donijeli smo odluku na odboru Fešta, i to su prihvatile sve grupe, a opština aminovala, da se karneval održava uvijek posljednje nedjelje u februaru. To je pravilo ispoštovano da dana današnjeg, tako da ove godine ide posljednje nedjelje februara", ističe Martinović.

On podsjeća da je monsinjor Janjić ranije intervenisao u nadi da će se promijeniti datum karnevala, dok protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić nije u ime pravoslavne crkve iznosio primjedbe. Mi zbog crkve nećemo mijenjati datum karnevala, jer je to fešta svih građna, naglašava sagovornik Portala Analitika.

Jovan Martinović, koji je desetak godina na čelu Karnevala, a kako kaže, maškara se i učestvuje u feštama od davne pedesete godine prošloga vijeka, sjeća se da se od 1967. godine na ovamo Karneval uvijek podešavao prema vremenu. Uvijek je to bio kraj februara ili početak marta, kaže Martinović.

Portal Analitika