Politika

MEDOJEVIĆ: DPS-SDP ne žele da se odreknu uticaja na sudstvo i pravosuđe

1502medojevic
K
oalicija DPS-SDP ne želi da se odrekne političkog uticaja na sudstvo i pravosuđe, što pokazuje činjenica da su svi naši prijedlozi za reformu crnogorskog pravosuđa odbijeni, kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: DPS-SDP ne žele da se odreknu uticaja na sudstvo i pravosuđe
Portal AnalitikaIzvor

Demokratski front je tražio da se uspostavi Ustavni model promjena, koje je Pokret za promjene predložio još 2007.godine, a podržala ga Venecijanska komisija. U prijedlogu se navodi da Ustavom treba zagarantovati da krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju, te da se izbor sudija vrši u parlamentu i to dvotrećinskom većinom.

- Mi želimo one promjene koje zagovara Savjet Evrope, a to je da se izbjegne politički uticaj. Mi smo za to da ministar pravde ne bude član Savjeta, a vladajućoj većini je to neprihvatljivo, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, stanje u crnogorskom pravosuđu je jako loše, a da se to najviše ogleda u, kako kaže, političkom uticaju u izboru sudija i donošenju presuda.

- Smatrali smo da je u ovom trenutku stanje u sudstvu i pravosuđu teško da bi dozvolili sudijama da biraju sudije koje će biti članovi Sudskog savjeta. Sudije treba da predlože duplo više kandidata, a konačni izbor za Savjet da se vrši u crnogorskom parlamentu, i to dvotrećinskom većinom, istakao je Medojević.

On napominje da u pravosuđu ima poštenih sudija, ali i onih koji su, kako tvrdi, „na platnom spisku organizovanog kriminala“.

- Još uvijek nije sazrela politička volja da se naprave ključne reforme, u cilju efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Za nas je to očekivano, jer oni ne žele reforme koji će formirati snažne institucije, a što bi rezultiralo najznačajnijom reformom, a to je promjena vlasti, rekao je Medojević.

Poslanik DF-a je dodao i da treba provjeriti „čudna imena na listi podrške predsjedničkom kandidatu DPS-a Filipu Vujanoviću u Pljevljima“. Na pitanje novinara da obrazloži na koga konkretno misli, Medojević je rekao da novinari sami istraže.

Portal Analitika